Род кукуруза надмашио очекивања

М. Л.
Род кукуруза надмашио очекивања

Бањалука - Берба раних сорти кукуруза у Републици Српској почеће у првој половини септембра, а према првим процјенама ратара, приноси ће надмашити вишегодишњи просјек.

За разлику од прошле године када је суша готово уништила род ове житарице, а приноси достизали једва четири тоне по хектару, ратари ове године очекују између седам и осам тона по хектару.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да су временске прилике ове године погодовале усјевима кукуруза.

- Кукуруз је у одличном стању на свим житницама Српске, од Лијевче поља, преко Посавине до Семберије, а приноси ће на појединим парцелама достићи десет тона по хектару - казао је Маринковић. 

Додаје да пољопривреднике највише мучи цијена и пласман, те се надају да ће до почетка бербе бити обезбијеђено тржиште за ову житарицу.

Пољопривредник из Лијевча Душко Бањац потврђује да ће кукуруза бити дупло више него лани.

- Ова посљедња киша је дошла у правом тренутку и сигурно ће повећати принос за око пет одсто - рекао је Бањац и додао да ће берба почети за око мјесец.

Кукуруз као најважнија ратарска култура у прољетној сјетви засијан је на 142.000 хектара, а према процјени Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, очекивани род је око 710.000 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана