Rod kukuruza nadmašio očekivanja

M. L.
Rod kukuruza nadmašio očekivanja

Banjaluka - Berba ranih sorti kukuruza u Republici Srpskoj počeće u prvoj polovini septembra, a prema prvim procjenama ratara, prinosi će nadmašiti višegodišnji prosjek.

Za razliku od prošle godine kada je suša gotovo uništila rod ove žitarice, a prinosi dostizali jedva četiri tone po hektaru, ratari ove godine očekuju između sedam i osam tona po hektaru.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da su vremenske prilike ove godine pogodovale usjevima kukuruza.

- Kukuruz je u odličnom stanju na svim žitnicama Srpske, od Lijevče polja, preko Posavine do Semberije, a prinosi će na pojedinim parcelama dostići deset tona po hektaru - kazao je Marinković. 

Dodaje da poljoprivrednike najviše muči cijena i plasman, te se nadaju da će do početka berbe biti obezbijeđeno tržište za ovu žitaricu.

Poljoprivrednik iz Lijevča Duško Banjac potvrđuje da će kukuruza biti duplo više nego lani.

- Ova posljednja kiša je došla u pravom trenutku i sigurno će povećati prinos za oko pet odsto - rekao je Banjac i dodao da će berba početi za oko mjesec.

Kukuruz kao najvažnija ratarska kultura u proljetnoj sjetvi zasijan je na 142.000 hektara, a prema procjeni Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, očekivani rod je oko 710.000 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana