Мјештани србачких села добили нове путеве и водовод: Бољи услови чувају завичај

Дејан Јовичић
Мјештани србачких села добили нове путеве и водовод: Бољи услови чувају завичај

СРБАЦ - Више стотина србачких мјештана дочекало је након неколико деценија да добије нови асфалт и воду са градске мреже захваљујући инвестицији од пола милиона марака коју је обезбиједила Влада Републике Српске.

У посљедња два мјесеца реконструисано је око четири километра путева и улица, а вриједност радова износила је 440.000 КМ. Предсједник Савјета мјесне заједнице Ножичко, Милорад Вранић, каже да су за свега годину мјештани овог села успјели да се бољим саобраћајницама повежу са сусједним Пријебљезима и Стари Мартинцем.

- Први асфалт је стигао у Ножичко још 1982. године и све до прошле године није ништа улагано у његову реконструкцију, када смо се квалитетнијим путем спојили са Мартинцем, на чему захваљујем начелнику Млађану Драгосављевићу и Влади РС. У сусједне Пријебљеге асфалт је стигао 1984. и од тада до данас трају настојања да се наша два села споје модернијим путем. То смо такође дочекали прије неколико дана - рекао је Вранић.

Додаје да су куцали на многа врата протеклих деценија како би се асфалтним путем повезали и са оближњим Илићанима, али нису наишли на разумијевање.

- Начелник нам је изашао у сусрет и обећао помоћ, што је и учињено прошлог викенда када је асфалтирана дионица од километра, а преостала три и по ће бити завршена чим се стекну услови - истакао је Вранић.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да су реконструисали и дијелове Златиборске и Љубовијске улице у Српцу и путеве у Србац Селу и Брезовљанима.

- Данас смо завршили и рехабилитацију пута од Гламочана до Бардаче који је пресвучен новим асфалтом, а прије два дана и дионицу пута у Лилићу дугу 600 метара. Многи су ове радове приписивали предизборним активностима, али је очигледно да настављамо са инвестицијама и након избора. Нећемо на томе стати, јер нас очекује још неколико сличних пројеката до краја године - рекао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, Србац је у посљедње три године знатно развио путну инфраструктуру јер је у овом периоду асфалтирано више од 50 километара путева и улица.

Ових дана озваничен је и завршетак изградње водовода до центра Ћукала чиме је омогућено прикључење 18 домаћинстава и подручне школе “Вук Караџић” на водоводну мрежу са изворишта “Вријеска”. Вриједност пројекта износила је 118.000 КМ а средства је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Општина Србац и Комунално предузеће “Водовод”, док су дио новца издвојили и грађани обухваћени овим пројектом. Драгосављевић каже да је изграђен цјевовод пречника 110 милиметра у дужини од 1.800 метара чиме ће квалитетно бити ријешено водоснабдијевање овог дијела општине.

- У скорије вријеме водовод планирамо проширити и на сусједне Илићане, за шта смо већ добили подршку Владе РС, а у плану имамо и реконструкцију главног цјевовода од изворишта у Пријебљезима до насеља Повелич у дужини од 2.700 метара - рекао је он.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ћукали, Вељко Савић, рекао је да ће захваљујући новом водоводу боље услове добити бројни мјештани и 50 ђака њихове школе.

- До сада су се некако сналазили, користили су изворе, доносили воду у бурадима и цистернама, а сада ће свима бити лакше, нарочито у школи - рекао је Савић.

 Фабрика

Реконструисани пут од Ножичког до Пријебљега налази се у близини индустријске зоне Црнаја у којој наредне године аустријска компанија треба да започне изградњу фабрике.

Овдје већ ради погон фирме “Колектор” у којем је запослен један број локалних мјештана, тако да ће нове инвестиције у значајној мјери побољшати живот становника ових села.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана