Mještani srbačkih sela dobili nove puteve i vodovod: Bolji uslovi čuvaju zavičaj

Dejan Jovičić
Mještani srbačkih sela dobili nove puteve i vodovod: Bolji uslovi čuvaju zavičaj

SRBAC - Više stotina srbačkih mještana dočekalo je nakon nekoliko decenija da dobije novi asfalt i vodu sa gradske mreže zahvaljujući investiciji od pola miliona maraka koju je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

U posljednja dva mjeseca rekonstruisano je oko četiri kilometra puteva i ulica, a vrijednost radova iznosila je 440.000 KM. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nožičko, Milorad Vranić, kaže da su za svega godinu mještani ovog sela uspjeli da se boljim saobraćajnicama povežu sa susjednim Prijebljezima i Stari Martincem.

- Prvi asfalt je stigao u Nožičko još 1982. godine i sve do prošle godine nije ništa ulagano u njegovu rekonstrukciju, kada smo se kvalitetnijim putem spojili sa Martincem, na čemu zahvaljujem načelniku Mlađanu Dragosavljeviću i Vladi RS. U susjedne Prijebljege asfalt je stigao 1984. i od tada do danas traju nastojanja da se naša dva sela spoje modernijim putem. To smo takođe dočekali prije nekoliko dana - rekao je Vranić.

Dodaje da su kucali na mnoga vrata proteklih decenija kako bi se asfaltnim putem povezali i sa obližnjim Ilićanima, ali nisu naišli na razumijevanje.

- Načelnik nam je izašao u susret i obećao pomoć, što je i učinjeno prošlog vikenda kada je asfaltirana dionica od kilometra, a preostala tri i po će biti završena čim se steknu uslovi - istakao je Vranić.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da su rekonstruisali i dijelove Zlatiborske i Ljubovijske ulice u Srpcu i puteve u Srbac Selu i Brezovljanima.

- Danas smo završili i rehabilitaciju puta od Glamočana do Bardače koji je presvučen novim asfaltom, a prije dva dana i dionicu puta u Liliću dugu 600 metara. Mnogi su ove radove pripisivali predizbornim aktivnostima, ali je očigledno da nastavljamo sa investicijama i nakon izbora. Nećemo na tome stati, jer nas očekuje još nekoliko sličnih projekata do kraja godine - rekao je Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, Srbac je u posljednje tri godine znatno razvio putnu infrastrukturu jer je u ovom periodu asfaltirano više od 50 kilometara puteva i ulica.

Ovih dana ozvaničen je i završetak izgradnje vodovoda do centra Ćukala čime je omogućeno priključenje 18 domaćinstava i područne škole “Vuk Karadžić” na vodovodnu mrežu sa izvorišta “Vrijeska”. Vrijednost projekta iznosila je 118.000 KM a sredstva je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Opština Srbac i Komunalno preduzeće “Vodovod”, dok su dio novca izdvojili i građani obuhvaćeni ovim projektom. Dragosavljević kaže da je izgrađen cjevovod prečnika 110 milimetra u dužini od 1.800 metara čime će kvalitetno biti riješeno vodosnabdijevanje ovog dijela opštine.

- U skorije vrijeme vodovod planiramo proširiti i na susjedne Ilićane, za šta smo već dobili podršku Vlade RS, a u planu imamo i rekonstrukciju glavnog cjevovoda od izvorišta u Prijebljezima do naselja Povelič u dužini od 2.700 metara - rekao je on.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ćukali, Veljko Savić, rekao je da će zahvaljujući novom vodovodu bolje uslove dobiti brojni mještani i 50 đaka njihove škole.

- Do sada su se nekako snalazili, koristili su izvore, donosili vodu u buradima i cisternama, a sada će svima biti lakše, naročito u školi - rekao je Savić.

 Fabrika

Rekonstruisani put od Nožičkog do Prijebljega nalazi se u blizini industrijske zone Crnaja u kojoj naredne godine austrijska kompanija treba da započne izgradnju fabrike.

Ovdje već radi pogon firme “Kolektor” u kojem je zaposlen jedan broj lokalnih mještana, tako da će nove investicije u značajnoj mjeri poboljšati život stanovnika ovih sela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana