Љубав према аеромоделарству породицу Будимчић из Српца довела до историјског резултата: Долетјели и до свјетског врха

Дејан Јовичић
Љубав према аеромоделарству породицу Будимчић из Српца довела до историјског резултата: Долетјели и до свјетског врха

СРБАЦ - Када је прије 34 године постао омладински првак Југославије у аеромоделарству, Милош Будимчић из Српца није ни сањао да ће љубав према овом необичном спорту наслиједити његове кћерке Сара и Ана, а још мање да ће га надмашити и стићи до свјетског врха.

Израђивање макета авиона који се бацају у ваздух популарно је широм планете, али су у Републици Српској и БиХ ријетки ентузијасти, попут породице Будимчић, који имају професионалан приступ овом спорту.

Њихов десетогодишњи ангажман у Аероклубу “Ултра лако летење”, прожет успонима и падовима, коначно се исплатио јер је Ана остварила историјски резултат и засјела на прво мјесто најбољих младих моделара на листи Свјетске ваздухопловне федерације (ФАИ), док је Сара успјела да се пробије међу првих 15 јуниора свијета.

- Ово је први пут након 26 година да је један такмичар из БиХ направио овакав резултат и заиста смо пресрећни. Ана је на међународном турниру и купу у Мостару прошлог мјесеца освојила по једно злато и сребро, што је било довољно за прво мјесто на свјетској листи. Истина, срећа је била кратког даха јер је челну позицију предала већ за три дана, али смо поносни што је иза себе оставила моделаре из Француске, Њемачке, САД и других земаља, од којих је имала дупло, па чак и троструко више бодова - каже Милош.

Додаје да је Ана имала прилику да врати прву позицију на свјетском купу у Прилепу почетком октобра, али су превелика жеља и пад концентрације учинили своје.

- Све до самог краја била је водећа, међутим, два пута је морала приземљити модел са сајлом, што аутоматски значи да се уписује нула. Ако се још шта не промијени на наредним такмичењима у Словенији и Мађарској, по свему судећи ће крај године дочекати као трећи јуниор свијета, што је и даље огроман успјех - каже Милош који је на 14. мјесту свјетске сениорске листе, што је такође незабиљежен резултат у овим крајевима.

Ана каже да је до сада учествовала на више од 50 такмичења и освојила на десетине медаља, али је ово круна њеног рада.

- Требало је много вјежбе и одрицања да се дође до самог врха, али уз много труда све се постигне. Успјех често зависи и од временских услова, највише вјетра. Тада мора доста да се трчи и тактизира, али најважније од свега је да ми водимо модел, а не он нас - каже Ана која похађа други разред Медицинске школе у Бањалуци.

Десетак година се моделарством успјешно бавила и старија сестра Сара, која је тренутно направила паузу због студија медицине, али је и она постигла одличан успјех јер је стигла до 12. мјеста на листи најбољих свјетских јуниора.

И Ана и Сара су биле кориснице стипендије за перспективне спортисте Министарства породице, омладине и спорта РС, а велику помоћ су им пружале и локалне заједнице.

- Без помоћи надлежних институција не бисмо успјели. Све више препознају наш труд, тако да не бринемо о финансијама. Један смо од ријетких спортских колектива у којем се не плаћа чланарина па имамо простор да нам се прикључе сви заинтересовани омладинци који би вољели да се баве овим спортом - каже Милош.

Додаје да моделе углавном купују на већим такмичењима од познатих моделара јер су трошкови израде веома велики. У односу на напредније земље, користе јефтиније моделе, али и са таквим су се попели на кров свијета.

- Потребно је имати доста знања и добру кондицију, али понекад и мало среће, као у сваком спорту. Окрунили смо јубилеј нашег клуба на најљепши начин, али желимо отићи и корак даље. У контакту смо са Ваздухопловним савезом РС и БиХ да након дужег периода наступимо на најелитнијим европским и свјетским такмичењима и видимо колико смо напредовали за ових десет година - каже Милош.

Секције

У аероклубу, поред моделарске, имају змајарску и друге секције, али се не такмиче на међународном нивоу. У посљедњих неколико година успјели су да обуче три пилота за летове. Прије двије године су покренули и комерцијалне панорамске летове моторним змајем изнад Српца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана