Ljubav prema aeromodelarstvu porodicu Budimčić iz Srpca dovela do istorijskog rezultata: Doletjeli i do svjetskog vrha

Dejan Jovičić
Ljubav prema aeromodelarstvu porodicu Budimčić iz Srpca dovela do istorijskog rezultata: Doletjeli i do svjetskog vrha

SRBAC - Kada je prije 34 godine postao omladinski prvak Jugoslavije u aeromodelarstvu, Miloš Budimčić iz Srpca nije ni sanjao da će ljubav prema ovom neobičnom sportu naslijediti njegove kćerke Sara i Ana, a još manje da će ga nadmašiti i stići do svjetskog vrha.

Izrađivanje maketa aviona koji se bacaju u vazduh popularno je širom planete, ali su u Republici Srpskoj i BiH rijetki entuzijasti, poput porodice Budimčić, koji imaju profesionalan pristup ovom sportu.

Njihov desetogodišnji angažman u Aeroklubu “Ultra lako letenje”, prožet usponima i padovima, konačno se isplatio jer je Ana ostvarila istorijski rezultat i zasjela na prvo mjesto najboljih mladih modelara na listi Svjetske vazduhoplovne federacije (FAI), dok je Sara uspjela da se probije među prvih 15 juniora svijeta.

- Ovo je prvi put nakon 26 godina da je jedan takmičar iz BiH napravio ovakav rezultat i zaista smo presrećni. Ana je na međunarodnom turniru i kupu u Mostaru prošlog mjeseca osvojila po jedno zlato i srebro, što je bilo dovoljno za prvo mjesto na svjetskoj listi. Istina, sreća je bila kratkog daha jer je čelnu poziciju predala već za tri dana, ali smo ponosni što je iza sebe ostavila modelare iz Francuske, Njemačke, SAD i drugih zemalja, od kojih je imala duplo, pa čak i trostruko više bodova - kaže Miloš.

Dodaje da je Ana imala priliku da vrati prvu poziciju na svjetskom kupu u Prilepu početkom oktobra, ali su prevelika želja i pad koncentracije učinili svoje.

- Sve do samog kraja bila je vodeća, međutim, dva puta je morala prizemljiti model sa sajlom, što automatski znači da se upisuje nula. Ako se još šta ne promijeni na narednim takmičenjima u Sloveniji i Mađarskoj, po svemu sudeći će kraj godine dočekati kao treći junior svijeta, što je i dalje ogroman uspjeh - kaže Miloš koji je na 14. mjestu svjetske seniorske liste, što je takođe nezabilježen rezultat u ovim krajevima.

Ana kaže da je do sada učestvovala na više od 50 takmičenja i osvojila na desetine medalja, ali je ovo kruna njenog rada.

- Trebalo je mnogo vježbe i odricanja da se dođe do samog vrha, ali uz mnogo truda sve se postigne. Uspjeh često zavisi i od vremenskih uslova, najviše vjetra. Tada mora dosta da se trči i taktizira, ali najvažnije od svega je da mi vodimo model, a ne on nas - kaže Ana koja pohađa drugi razred Medicinske škole u Banjaluci.

Desetak godina se modelarstvom uspješno bavila i starija sestra Sara, koja je trenutno napravila pauzu zbog studija medicine, ali je i ona postigla odličan uspjeh jer je stigla do 12. mjesta na listi najboljih svjetskih juniora.

I Ana i Sara su bile korisnice stipendije za perspektivne sportiste Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, a veliku pomoć su im pružale i lokalne zajednice.

- Bez pomoći nadležnih institucija ne bismo uspjeli. Sve više prepoznaju naš trud, tako da ne brinemo o finansijama. Jedan smo od rijetkih sportskih kolektiva u kojem se ne plaća članarina pa imamo prostor da nam se priključe svi zainteresovani omladinci koji bi voljeli da se bave ovim sportom - kaže Miloš.

Dodaje da modele uglavnom kupuju na većim takmičenjima od poznatih modelara jer su troškovi izrade veoma veliki. U odnosu na naprednije zemlje, koriste jeftinije modele, ali i sa takvim su se popeli na krov svijeta.

- Potrebno je imati dosta znanja i dobru kondiciju, ali ponekad i malo sreće, kao u svakom sportu. Okrunili smo jubilej našeg kluba na najljepši način, ali želimo otići i korak dalje. U kontaktu smo sa Vazduhoplovnim savezom RS i BiH da nakon dužeg perioda nastupimo na najelitnijim evropskim i svjetskim takmičenjima i vidimo koliko smo napredovali za ovih deset godina - kaže Miloš.

Sekcije

U aeroklubu, pored modelarske, imaju zmajarsku i druge sekcije, ali se ne takmiče na međunarodnom nivou. U posljednjih nekoliko godina uspjeli su da obuče tri pilota za letove. Prije dvije godine su pokrenuli i komercijalne panoramske letove motornim zmajem iznad Srpca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana