Купрес РС и Источни Мостар одолијевају корони већ осам мјесеци: Цијели живот на дистанци

Милијана Латиновић
Купрес РС и Источни Мостар одолијевају корони већ осам мјесеци: Цијели живот на дистанци

КУПРЕС РС, ИСТОЧНИ МОСТАР - Вирусу корона који непуних осам мјесеци тутњи кроз Српску и даље успјешно одолијевају Купрес РС и Источни Мостар, двије општине на различитим странама Републике, ријетко насељене и без развијене индустрије, које обилују само нетакнутом природом, чистим ваздухом и добродушношћу малобројног становништва.

Зијемља, Камена и Кокорина су три села која чине Источни Мостар, једну од најнеразвијенијих општина. Ова три села су готово 50 километара удаљена једна од других. Хтјели не хтјели, малобројним мјештанима дистанца је природно стање и онда када нема пандемије.

Камен, херцеговачки крш и шума печат су овог краја који се смјестио под обронцима Вележа. Да ли су баш таква, помало сурова природа, ријетка насељеност и недостатак фабрика рецепт за борбу против вируса који је паралисао цијели свијет, нико поуздано не зна.

Начелник Источног Мостара Божо Сјеран каже за “Глас Српске” да се све оно што у нормалним околностима сматрају недостатком који их кочи на путу развоја, у вријеме пандемије показало као предност.

- Општина је ријетко насељена, имамо свега 300 становника, тако да су контакти у сваком случају сведени на минимум. Придржавамо се свих превентивних мјера, а у свему овоме имали смо велику помоћ Владе РС. Највише смо се плашили долазака људи са стране. Недалеко од нас је излетиште на које долазе грађани Мостара, али, ето, сачували смо се и нико до сада није био заражен - рекао је Сјеран.

Нагласио је да природа, чист ваздух и здрава домаћа храна сигурно доприносе очувању здравља становништва, што потврђују примјери да бројни грађани свјетских метропола у вријеме ове кризе уточиште траже у планинским крајевима и етно-селима.

У овој општини, нажалост, индустрија није развијена, нема великих фабрика, а становништво махом живи од пољопривреде. У нека срећнија времена рекли би да им то највише недостаје, данас када се фабрике почесто затварају, што због недостатка посла, што због великог броја заражених радника, у Источном Мостару не жале за индустријским погонима. Да сачувају здравље, кажу, биће времена и да се ради и гради. Први човјек ове локалне заједнице каже да су мјештани веома дисциплиновани, те да у Источном Мостару није никада ни било потребе за увођењем полицијског часа.

Слично размишљају и у Купресу РС, општини која броји свега 270 становника. Надморска висина, која премашује 1.100 метара, сигурно је ас у рукаву ове локалне заједнице. Пространо Купрешко поље, незагађена животна средина и ријетко насељена села, одликују ову општину.

Начелник Гојко Шебез каже за “Глас Српске” да су у Купресу РС мјере које се тренутно спроводе ради спречавања ширења вируса увијек на снази.

- Број становника довољно говори да смо ми увијек на дистанци, нажалост. Било би љепше да нас је више, да школа умјесто десет броји барем 110 ђака, али времена су таква и најважније је да останемо здрави - рекао је Шебез.

Додао је да су недавно сахранили једну мјештанку којој је “ковид 19” био потврђен, али с обзиром на то да у званичној републичкој евиденцији њихова општина није на списку оних у које се корона доселила, сматра да је вјероватно била евидентирана у Шипову, најближој већој локалној заједници.

- Немамо ни већа предузећа или друга мјеста гдје би се окупљао велики број грађана, тако да су могућности ширења вируса на минимуму. У мјеста која броје мало становника ријетко ко навраћа. Можда би у неким другим ситуацијама рекли нажалост, у овој, то је добро - истакао је Шебез. Додао је да и у Купресу, као и у другим локалним заједницама, о корони причају и читају не би ли сазнали нешто више о, како каже, несрећи која је завладала свијетом.

- У марту, када се вирус тек појавио у Српској, причало се да не може да опстане на ниским температурама. У то вријеме нама је сваке ноћи температура била у минусу и то је био наш плус. Поједина села су на надморској висини и до 1.130 метара - рекао је први човјек ове општине.

У овим неразвијеним општинама надају се да ће их и у мјесецима који долазе корона заобилазити као и до сада, те да ће поштујући мјере и даље остати изван статистике о броју заражених и умрлих од вируса корона.

Љекар

Гојко Шебез истиче да је један од највећих проблема у Купресу РС то што немају љекара.

- Најближи Дом здравља је у Шипову. У случају и да нам вирус покуца на врата, морали бисмо у ту општину на прегледе - рекао је Шебез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана