Kupres RS i Istočni Mostar odolijevaju koroni već osam mjeseci: Cijeli život na distanci

Milijana Latinović
Kupres RS i Istočni Mostar odolijevaju koroni već osam mjeseci: Cijeli život na distanci

KUPRES RS, ISTOČNI MOSTAR - Virusu korona koji nepunih osam mjeseci tutnji kroz Srpsku i dalje uspješno odolijevaju Kupres RS i Istočni Mostar, dvije opštine na različitim stranama Republike, rijetko naseljene i bez razvijene industrije, koje obiluju samo netaknutom prirodom, čistim vazduhom i dobrodušnošću malobrojnog stanovništva.

Zijemlja, Kamena i Kokorina su tri sela koja čine Istočni Mostar, jednu od najnerazvijenijih opština. Ova tri sela su gotovo 50 kilometara udaljena jedna od drugih. Htjeli ne htjeli, malobrojnim mještanima distanca je prirodno stanje i onda kada nema pandemije.

Kamen, hercegovački krš i šuma pečat su ovog kraja koji se smjestio pod obroncima Veleža. Da li su baš takva, pomalo surova priroda, rijetka naseljenost i nedostatak fabrika recept za borbu protiv virusa koji je paralisao cijeli svijet, niko pouzdano ne zna.

Načelnik Istočnog Mostara Božo Sjeran kaže za “Glas Srpske” da se sve ono što u normalnim okolnostima smatraju nedostatkom koji ih koči na putu razvoja, u vrijeme pandemije pokazalo kao prednost.

- Opština je rijetko naseljena, imamo svega 300 stanovnika, tako da su kontakti u svakom slučaju svedeni na minimum. Pridržavamo se svih preventivnih mjera, a u svemu ovome imali smo veliku pomoć Vlade RS. Najviše smo se plašili dolazaka ljudi sa strane. Nedaleko od nas je izletište na koje dolaze građani Mostara, ali, eto, sačuvali smo se i niko do sada nije bio zaražen - rekao je Sjeran.

Naglasio je da priroda, čist vazduh i zdrava domaća hrana sigurno doprinose očuvanju zdravlja stanovništva, što potvrđuju primjeri da brojni građani svjetskih metropola u vrijeme ove krize utočište traže u planinskim krajevima i etno-selima.

U ovoj opštini, nažalost, industrija nije razvijena, nema velikih fabrika, a stanovništvo mahom živi od poljoprivrede. U neka srećnija vremena rekli bi da im to najviše nedostaje, danas kada se fabrike počesto zatvaraju, što zbog nedostatka posla, što zbog velikog broja zaraženih radnika, u Istočnom Mostaru ne žale za industrijskim pogonima. Da sačuvaju zdravlje, kažu, biće vremena i da se radi i gradi. Prvi čovjek ove lokalne zajednice kaže da su mještani veoma disciplinovani, te da u Istočnom Mostaru nije nikada ni bilo potrebe za uvođenjem policijskog časa.

Slično razmišljaju i u Kupresu RS, opštini koja broji svega 270 stanovnika. Nadmorska visina, koja premašuje 1.100 metara, sigurno je as u rukavu ove lokalne zajednice. Prostrano Kupreško polje, nezagađena životna sredina i rijetko naseljena sela, odlikuju ovu opštinu.

Načelnik Gojko Šebez kaže za “Glas Srpske” da su u Kupresu RS mjere koje se trenutno sprovode radi sprečavanja širenja virusa uvijek na snazi.

- Broj stanovnika dovoljno govori da smo mi uvijek na distanci, nažalost. Bilo bi ljepše da nas je više, da škola umjesto deset broji barem 110 đaka, ali vremena su takva i najvažnije je da ostanemo zdravi - rekao je Šebez.

Dodao je da su nedavno sahranili jednu mještanku kojoj je “kovid 19” bio potvrđen, ali s obzirom na to da u zvaničnoj republičkoj evidenciji njihova opština nije na spisku onih u koje se korona doselila, smatra da je vjerovatno bila evidentirana u Šipovu, najbližoj većoj lokalnoj zajednici.

- Nemamo ni veća preduzeća ili druga mjesta gdje bi se okupljao veliki broj građana, tako da su mogućnosti širenja virusa na minimumu. U mjesta koja broje malo stanovnika rijetko ko navraća. Možda bi u nekim drugim situacijama rekli nažalost, u ovoj, to je dobro - istakao je Šebez. Dodao je da i u Kupresu, kao i u drugim lokalnim zajednicama, o koroni pričaju i čitaju ne bi li saznali nešto više o, kako kaže, nesreći koja je zavladala svijetom.

- U martu, kada se virus tek pojavio u Srpskoj, pričalo se da ne može da opstane na niskim temperaturama. U to vrijeme nama je svake noći temperatura bila u minusu i to je bio naš plus. Pojedina sela su na nadmorskoj visini i do 1.130 metara - rekao je prvi čovjek ove opštine.

U ovim nerazvijenim opštinama nadaju se da će ih i u mjesecima koji dolaze korona zaobilaziti kao i do sada, te da će poštujući mjere i dalje ostati izvan statistike o broju zaraženih i umrlih od virusa korona.

Ljekar

Gojko Šebez ističe da je jedan od najvećih problema u Kupresu RS to što nemaju ljekara.

- Najbliži Dom zdravlja je u Šipovu. U slučaju i da nam virus pokuca na vrata, morali bismo u tu opštinu na preglede - rekao je Šebez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana