Корона поново затворила вртић у Српцу

Анита Јанковић Речевић
Корона поново затворила вртић у Српцу

СРБАЦ - Србачки вртић “Наша радост” од јуче је затворен јер је тестирањем утврђено да је једна од помоћних радница ове установе заражена вирусом корона.

У тренутку затварања ову установу је похађало четрдесетак од око 180 малишана уписаних у овој години. Како сазнајемо, код заражене раднице није могуће јасно утврдити епидемиолошку везу са раније позитивним случајевима, а тренутно се ради на утврђивању идентитета особа са којима је била у контакту.

У хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља из Српца наводе да је поменута радница јуче требало да буде поново тестирана.

- Позивамо родитеље дјеце која су боравила у вртићу претходне двије седмице да се за све информације обрате на број телефона: 065/697-687 - наводи се у саопштењу ове службе.

Директорица вртића Дијана Миланковић рекла је да је особље заједно са малишанима из превентивних разлога упућено кућама и додала да у овом тренутку не може рећи када ће поново отворити врата.

- Наша установа предузела је све мјере које је наложио Институт за јавно здравство РС. Нисмо радили мјесец и по дана, а пред отварање смо детаљно извршили дезинфекцију свих просторија, посуђа, играчака и других предмета у вртићу - рекла је Миланковићева.

Она додаје да је свим радницима установе и малишанима на улазу мјерена температура бесконтактним топломјером, као и родитељима који су долазили по дјецу.

- Вријеме у вртићу дјеца су проводила углавном у дворишту, а пазили смо да буду у мањим групама. Прање руку је било обавезно и то на сваких сат времена у трајању од 20 секунди, а по потреби и чешће - рекла је Миланковићева. Према њеним ријечима, након паузе због епидемије у вртић се првобитно вратило свега двадесетак полазника, да би тај број постепено растао из дана у дан како је кренуло ублажавање мјера и до затварања је удуплан.

- Дјеца су при повратку у вртић добро прихватала новонасталу ситуацију, а кроз игру смо се трудили да им приближимо све што они треба да знају о понашању и мјерама током трајања епидемије. Надам се да ће се ситуација ускоро нормализовати и да ће у догледно вријеме наша установа поново бити испуњена дјечјом грајом - рекла је Миланковићева.

Ово је до сада 13. регистровани случај на подручју Српца. До сада се опоравило шест особа, док је двоје лица позитивних на “ковид 19” преминуло. Четворо лица из исте породице која су заражена налазе се у изолацији у Студентском центру “Никола Тесла” у Бањалуци.

Дервента и Модрича

У протеклих неколико дана позитивна на вирус корона била је и васпитачица из обданишта “Наша радост” у Модричи као и васпитачица приватног вртића у Дервенти. Због тога су и те предшколске установе затворене и дезинфиковане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана