Korona ponovo zatvorila vrtić u Srpcu

Anita Janković Rečević
Korona ponovo zatvorila vrtić u Srpcu

SRBAC - Srbački vrtić “Naša radost” od juče je zatvoren jer je testiranjem utvrđeno da je jedna od pomoćnih radnica ove ustanove zaražena virusom korona.

U trenutku zatvaranja ovu ustanovu je pohađalo četrdesetak od oko 180 mališana upisanih u ovoj godini. Kako saznajemo, kod zaražene radnice nije moguće jasno utvrditi epidemiološku vezu sa ranije pozitivnim slučajevima, a trenutno se radi na utvrđivanju identiteta osoba sa kojima je bila u kontaktu.

U higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja iz Srpca navode da je pomenuta radnica juče trebalo da bude ponovo testirana.

- Pozivamo roditelje djece koja su boravila u vrtiću prethodne dvije sedmice da se za sve informacije obrate na broj telefona: 065/697-687 - navodi se u saopštenju ove službe.

Direktorica vrtića Dijana Milanković rekla je da je osoblje zajedno sa mališanima iz preventivnih razloga upućeno kućama i dodala da u ovom trenutku ne može reći kada će ponovo otvoriti vrata.

- Naša ustanova preduzela je sve mjere koje je naložio Institut za javno zdravstvo RS. Nismo radili mjesec i po dana, a pred otvaranje smo detaljno izvršili dezinfekciju svih prostorija, posuđa, igračaka i drugih predmeta u vrtiću - rekla je Milankovićeva.

Ona dodaje da je svim radnicima ustanove i mališanima na ulazu mjerena temperatura beskontaktnim toplomjerom, kao i roditeljima koji su dolazili po djecu.

- Vrijeme u vrtiću djeca su provodila uglavnom u dvorištu, a pazili smo da budu u manjim grupama. Pranje ruku je bilo obavezno i to na svakih sat vremena u trajanju od 20 sekundi, a po potrebi i češće - rekla je Milankovićeva. Prema njenim riječima, nakon pauze zbog epidemije u vrtić se prvobitno vratilo svega dvadesetak polaznika, da bi taj broj postepeno rastao iz dana u dan kako je krenulo ublažavanje mjera i do zatvaranja je uduplan.

- Djeca su pri povratku u vrtić dobro prihvatala novonastalu situaciju, a kroz igru smo se trudili da im približimo sve što oni treba da znaju o ponašanju i mjerama tokom trajanja epidemije. Nadam se da će se situacija uskoro normalizovati i da će u dogledno vrijeme naša ustanova ponovo biti ispunjena dječjom grajom - rekla je Milankovićeva.

Ovo je do sada 13. registrovani slučaj na području Srpca. Do sada se oporavilo šest osoba, dok je dvoje lica pozitivnih na “kovid 19” preminulo. Četvoro lica iz iste porodice koja su zaražena nalaze se u izolaciji u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci.

Derventa i Modriča

U proteklih nekoliko dana pozitivna na virus korona bila je i vaspitačica iz obdaništa “Naša radost” u Modriči kao i vaspitačica privatnog vrtića u Derventi. Zbog toga su i te predškolske ustanove zatvorene i dezinfikovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana