Каратистима из Српца хуманост изнад свега

Дејан Јовичић
Каратистима из Српца хуманост изнад свега

СРБАЦ - Уколико младе од најранијих дана учите да буду одговорни, стичу доста пријатеља, развијају здрав дух у здравом тијелу и покажу хуманост, сигурно је да ће једног дана израсти у здраве и срећне људе.

Ово су ријечи дугогодишњег спортског радника Данијела Дринића који води Клуб борилачких спортова Стапарски витезови из Разбоја као један од најуспјешнијих спортских колектива у Српцу који је недавно обиљежио десету годишњицу постојања.

Његову школу каратеа похађало је на стотине дјеце и младих од којих су многи стекли највиша карате звања, а они најталентованији и признања са великих такмичења. Само у прошлој години освојили су више од 30 медаља, а оне раније тешко је и избројати, због чега су вишеструко награђивани на избору најбољих спортиста општине Србац.

- Поносни смо на резултате који, и поред смјене генерација, стижу већ годинама у континуитету. Међутим, није довољно бити само врстан спортиста већ и добар човјек, због чега се трудимо да наши полазници успјешно заврше и ону најважнију, животну школу, у којој их усмјеравамо ка истинским животним вриједностима - каже Дринић.

Као примјер наводи да су у прошлој години учествовали у двије хуманитарне акције у којима су помогли изградњу куће младићу са посебним потребама Небојши Вученовићу из Повелича и породици Лешчешин из Горњих Срђевића са четворо малољетне дјеце чији отац Перо је настрадао у децембру прошле године приликом свињокоља.

- Издвојили смо дио новца од чланарина, уз донације пријатеља клуба који су прикупили 700 КМ за ове акције. Дјеца су веома солидарна према вршњацима, а похвалио бих и родитеље који их стимулишу да буду племенити, јер нема љепшег осјећаја од пружања помоћи другима у невољи. Сви су сагласни да и даље тако наставимо - рекао је Дринић.

Врата клуба су отворена за сву дјецу из Српца и сусједних општина која желе да практикују карате као физичку активност, а тренинзи су бесплатни до стицања првог појаса.

- То је довољно времена да дјеца и родитељи процијене да ли су борилачке вјештине њихов прави избор. Било каква физичка активност је корисна за развој дјеце, а предност овог спорта је што подиже ниво концентрације, јача организам и менталне способности. То је од великог значаја приликом одрастања - каже Дринић. Додаје да је школу “Мали витез” прошле године завршило 12 чланова који су се упознали са основним елементима каратеа и прошли полигоне спретности и различите игре кроз које су развијали моторичке способности.

Због пандемије вируса корона тренутно је активно свега 20 чланова, а најуспјешнији је Марко Дринић који је прошле године освојио десетак медаља. Велику подршку у раду имају од клуба Сенсеи карате До из Нове Тополе са којим су прошле године наступали на такмичењима широм Српске.

Планови

Стапарски витезови су уписани у регистар Министарства породице, омладине и спорта РС, чиме су отворене могућности за реализацију разних пројеката, а један од њих је теретана на отвореном коју су у сарадњи са министарством прије неколико мјесеци поставили за дјецу и омладину у школском дворишту у Разбоју Љевчанском.

- У наредном периоду планирамо одржавање семинара који ће обухватати карате тренинге, едукацију из области правилне исхране дјеце и предавање које ћемо одржати у сарадњи са полицијским службеницима о асоцијалним појавама у друштву - рекао је Данијел Дринић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана