Karatistima iz Srpca humanost iznad svega

Dejan Jovičić
Karatistima iz Srpca humanost iznad svega

SRBAC - Ukoliko mlade od najranijih dana učite da budu odgovorni, stiču dosta prijatelja, razvijaju zdrav duh u zdravom tijelu i pokažu humanost, sigurno je da će jednog dana izrasti u zdrave i srećne ljude.

Ovo su riječi dugogodišnjeg sportskog radnika Danijela Drinića koji vodi Klub borilačkih sportova Staparski vitezovi iz Razboja kao jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva u Srpcu koji je nedavno obilježio desetu godišnjicu postojanja.

Njegovu školu karatea pohađalo je na stotine djece i mladih od kojih su mnogi stekli najviša karate zvanja, a oni najtalentovaniji i priznanja sa velikih takmičenja. Samo u prošloj godini osvojili su više od 30 medalja, a one ranije teško je i izbrojati, zbog čega su višestruko nagrađivani na izboru najboljih sportista opštine Srbac.

- Ponosni smo na rezultate koji, i pored smjene generacija, stižu već godinama u kontinuitetu. Međutim, nije dovoljno biti samo vrstan sportista već i dobar čovjek, zbog čega se trudimo da naši polaznici uspješno završe i onu najvažniju, životnu školu, u kojoj ih usmjeravamo ka istinskim životnim vrijednostima - kaže Drinić.

Kao primjer navodi da su u prošloj godini učestvovali u dvije humanitarne akcije u kojima su pomogli izgradnju kuće mladiću sa posebnim potrebama Nebojši Vučenoviću iz Poveliča i porodici Leščešin iz Gornjih Srđevića sa četvoro maloljetne djece čiji otac Pero je nastradao u decembru prošle godine prilikom svinjokolja.

- Izdvojili smo dio novca od članarina, uz donacije prijatelja kluba koji su prikupili 700 KM za ove akcije. Djeca su veoma solidarna prema vršnjacima, a pohvalio bih i roditelje koji ih stimulišu da budu plemeniti, jer nema ljepšeg osjećaja od pružanja pomoći drugima u nevolji. Svi su saglasni da i dalje tako nastavimo - rekao je Drinić.

Vrata kluba su otvorena za svu djecu iz Srpca i susjednih opština koja žele da praktikuju karate kao fizičku aktivnost, a treninzi su besplatni do sticanja prvog pojasa.

- To je dovoljno vremena da djeca i roditelji procijene da li su borilačke vještine njihov pravi izbor. Bilo kakva fizička aktivnost je korisna za razvoj djece, a prednost ovog sporta je što podiže nivo koncentracije, jača organizam i mentalne sposobnosti. To je od velikog značaja prilikom odrastanja - kaže Drinić. Dodaje da je školu “Mali vitez” prošle godine završilo 12 članova koji su se upoznali sa osnovnim elementima karatea i prošli poligone spretnosti i različite igre kroz koje su razvijali motoričke sposobnosti.

Zbog pandemije virusa korona trenutno je aktivno svega 20 članova, a najuspješniji je Marko Drinić koji je prošle godine osvojio desetak medalja. Veliku podršku u radu imaju od kluba Sensei karate Do iz Nove Topole sa kojim su prošle godine nastupali na takmičenjima širom Srpske.

Planovi

Staparski vitezovi su upisani u registar Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, čime su otvorene mogućnosti za realizaciju raznih projekata, a jedan od njih je teretana na otvorenom koju su u saradnji sa ministarstvom prije nekoliko mjeseci postavili za djecu i omladinu u školskom dvorištu u Razboju Ljevčanskom.

- U narednom periodu planiramo održavanje seminara koji će obuhvatati karate treninge, edukaciju iz oblasti pravilne ishrane djece i predavanje koje ćemo održati u saradnji sa policijskim službenicima o asocijalnim pojavama u društvu - rekao je Danijel Drinić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana