Хајка на вука у срцу Србије

Дарко Момић
Хајка на вука у срцу Србије

ЛЕПОСАВИЋ - Ловци из Републике Српске годинама гаје братске и пријатељске везе са колегама са Косова и Метохије, а тројица љубитеља ове племените вјештине из Котор Вароша, Теслића и Бањалуке боравила су у Лепосавићу, гдје су учествовали у традиционалној хајци на вука коју је организовало Ловачко друштво “Копаоник” из Лепосавића.

Дугогодишњи ловац и функционер Ловачког савеза Републике Српске Раденко - Рашо Перишић, који је у неколико мандата био на челу Ловачког удружења “Борчићи” из Шипрага, каже за “Глас Српске” да је и ове године са задовољством прихватио позив колега из Лепосавића и придружио се традиционалном дружењу.

- Посјета колегама ловцима са Косова и Метохије није само прилика да размијенимо ловачка искуства, већ и потврда братских веза српског народа из Републике Српске и са Косова и Метохије, као колијевке нашег народа. Ми не пропуштамо прилику да се одазовемо позиву наше браће из Лепосавића, с којима нас осим љубави према ловачкој вјештини веже заједничка традиција, култура и изнад свега наша Српска православна црква - каже Перишић.

Он истиче да су ловци са Косова и Метохије, упркос свим недаћама с којима се сусрећу, задржали прави српски домаћински дух. Перишић и теслићки ловац Жељко Секулић, који је један од ријетких ловаца у Српској са звањем дипломирани ловац, стеченим на Факултету за ловство у Карловцу, на овогодишњем дружењу, које је одржано протеклог викенда, окитили су се и Одреном Ловачког савеза Косова и Метохије, а Мирко Багурић из ЛУ “Змијање” из Бањалуке добитник је признања Ловачког савеза КиМ.

Секулић, који ради као ловочувар у Националном парку “Сутјеска”, у којем као прави љубитељ лова и природе трофеје ниже фотоапаратом умјесто пушком, каже да је првенствени циљ посјете Косову и Метохији дружење са браћом и пријатељима у срцу Србије.

- Ми вучемо исте коријене и за нас у Републици Српској Косово има посебну тежину и значење. Учешће у хајци на вука и одстрелу предатора прилика је да обновимо и ојачамо братске везе па смо као и сваки пут до сада позвали нашу браћу и пријатеље у узвратну посјету у Републику Српску - каже Секулић.

Предсједник Ловачког савеза КиМ Илија Елезовић рекао је да се овакав организовани лов практикује на крају ловне сезоне, да би природа била очишћена од предатора и створени услови за репродукцију племените дивљачи.

- Нисмо имали успеха у хајци на вука, али неколико лисица и ситних предатора је платило главом. Наш главни циљ је и био да буде смањен и редукован број предатора пред период репродукције, када многе бремените животиње на свет доносе младе - рекао је Елезовић, који је ловцима из Српске додијелио признања и изразио посебну захвалност што су и ове године, упркос великој даљини, дошли у Лепосавић.
 

Дамски лов

Раденко Перишић каже да је у име Ловачког савеза РС ловце са Косова и Метохије позвао на седми по реду међународни “Дамски лов на вука”, који ће бити одржан 21. и 22. фебруара у ловишту ЛУ “Борчићи” из Шипрага.

- Овогодишњи дамски лов одржава се под покровитељством и у организацији Ловачког савеза РС, а домаћини су ловачка удружења “Борчићи” Шипраге, “Узломац” Котор Варош и “Јеловка” Масловаре. Мени је припала част да нашој браћи са Косова и Метохије уручим позивнице за тај догађај, а позвани су и на традиционалну хајку на вука на Чемерници, коју 28. фебруара организује ЛУ “Змијање” из Бањалуке - каже Перишић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана