Hajka na vuka u srcu Srbije

Darko Momić
Hajka na vuka u srcu Srbije

LEPOSAVIĆ - Lovci iz Republike Srpske godinama gaje bratske i prijateljske veze sa kolegama sa Kosova i Metohije, a trojica ljubitelja ove plemenite vještine iz Kotor Varoša, Teslića i Banjaluke boravila su u Leposaviću, gdje su učestvovali u tradicionalnoj hajci na vuka koju je organizovalo Lovačko društvo “Kopaonik” iz Leposavića.

Dugogodišnji lovac i funkcioner Lovačkog saveza Republike Srpske Radenko - Rašo Perišić, koji je u nekoliko mandata bio na čelu Lovačkog udruženja “Borčići” iz Šipraga, kaže za “Glas Srpske” da je i ove godine sa zadovoljstvom prihvatio poziv kolega iz Leposavića i pridružio se tradicionalnom druženju.

- Posjeta kolegama lovcima sa Kosova i Metohije nije samo prilika da razmijenimo lovačka iskustva, već i potvrda bratskih veza srpskog naroda iz Republike Srpske i sa Kosova i Metohije, kao kolijevke našeg naroda. Mi ne propuštamo priliku da se odazovemo pozivu naše braće iz Leposavića, s kojima nas osim ljubavi prema lovačkoj vještini veže zajednička tradicija, kultura i iznad svega naša Srpska pravoslavna crkva - kaže Perišić.

On ističe da su lovci sa Kosova i Metohije, uprkos svim nedaćama s kojima se susreću, zadržali pravi srpski domaćinski duh. Perišić i teslićki lovac Željko Sekulić, koji je jedan od rijetkih lovaca u Srpskoj sa zvanjem diplomirani lovac, stečenim na Fakultetu za lovstvo u Karlovcu, na ovogodišnjem druženju, koje je održano proteklog vikenda, okitili su se i Odrenom Lovačkog saveza Kosova i Metohije, a Mirko Bagurić iz LU “Zmijanje” iz Banjaluke dobitnik je priznanja Lovačkog saveza KiM.

Sekulić, koji radi kao lovočuvar u Nacionalnom parku “Sutjeska”, u kojem kao pravi ljubitelj lova i prirode trofeje niže fotoaparatom umjesto puškom, kaže da je prvenstveni cilj posjete Kosovu i Metohiji druženje sa braćom i prijateljima u srcu Srbije.

- Mi vučemo iste korijene i za nas u Republici Srpskoj Kosovo ima posebnu težinu i značenje. Učešće u hajci na vuka i odstrelu predatora prilika je da obnovimo i ojačamo bratske veze pa smo kao i svaki put do sada pozvali našu braću i prijatelje u uzvratnu posjetu u Republiku Srpsku - kaže Sekulić.

Predsjednik Lovačkog saveza KiM Ilija Elezović rekao je da se ovakav organizovani lov praktikuje na kraju lovne sezone, da bi priroda bila očišćena od predatora i stvoreni uslovi za reprodukciju plemenite divljači.

- Nismo imali uspeha u hajci na vuka, ali nekoliko lisica i sitnih predatora je platilo glavom. Naš glavni cilj je i bio da bude smanjen i redukovan broj predatora pred period reprodukcije, kada mnoge bremenite životinje na svet donose mlade - rekao je Elezović, koji je lovcima iz Srpske dodijelio priznanja i izrazio posebnu zahvalnost što su i ove godine, uprkos velikoj daljini, došli u Leposavić.
 

Damski lov

Radenko Perišić kaže da je u ime Lovačkog saveza RS lovce sa Kosova i Metohije pozvao na sedmi po redu međunarodni “Damski lov na vuka”, koji će biti održan 21. i 22. februara u lovištu LU “Borčići” iz Šipraga.

- Ovogodišnji damski lov održava se pod pokroviteljstvom i u organizaciji Lovačkog saveza RS, a domaćini su lovačka udruženja “Borčići” Šiprage, “Uzlomac” Kotor Varoš i “Jelovka” Maslovare. Meni je pripala čast da našoj braći sa Kosova i Metohije uručim pozivnice za taj događaj, a pozvani su i na tradicionalnu hajku na vuka na Čemernici, koju 28. februara organizuje LU “Zmijanje” iz Banjaluke - kaže Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana