Експертски тим за Трговску гору чека новац за истраживања

Срна
Foto: Илустрација

НОВИ ГРАД- Експертски тим из БиХ за Трговску гору, гдје Хрватска планира да складишти радиоактивни отпад, урадио је пројекте у вези са геолошким, хидролошким и сеизмолошким истраживањима на територији БиХ, али још нема одлуке о средствима неопходним за истраживања, рекао је Срни предсједавајући тима Емир Диздаревић.

Диздаревић је навео да има информацију да по трећину средстава планирају институције БиХ, Република Српска и Федерација БиХ.

"Експертски тим још нема одлуку, задужење преко којег ће се евентуално расписати јавне набавке и ко ће радити надзор", изјавио је он.

Он је напоменуо да је планирано да дио анализа које се раде у Хрватској, на локацији Черкезовац, буде урађен и на другој страни границе, у БиХ.

Диздаревић је истакао да експерте у Тиму, као и јавност, забрињавања информација да Хрватска на локацији Черкезовац ради бушотине на дубини од 198 метара.

"Став наших експерата је да за збрињавање ниско и средње радиоактивног отпада нису потребне бушотине на тим дубинама. Објашњење из Фонда за финансирање збрињавања радиоактивног отпада је да они желе да буду сигурни и да желе да имају потпуне податке, да буду сигурни у геофизичка истраживања. Наши експерти ће о овој бушотини разговарати са експертима из Хрватске и тражити објашњење", навео је он.

Диздаревић је рекао да Експертски тим информише Савјет министара о активностима у вези са овим проблемом.

"Надам се да ће у што скорије вријеме доћи и одлука у вези са средствима за истраживања како бисмо урадили оно што је планирано с наше стране и како бисмо могли да адекватно пратимо активности, да не каснимо за оним што раде у Хрватској", указао је он.

Диздаревић је рекао да, према информацијама којима располаже, у Хрватској планирају да у наредне двије године спроводе активности у вези са студијом утицаја на животу средину, документом неопходним за добијање дозвола за изградњу објекта.

"Ми желимо да будемо укључени у све активности. Желимо да на вријеме имамо све информације и желимо да урадимо оно што је потребно с наше стране. Како бисмо све то урадили морамо имати средства", нагласио је он.

Диздаревић сматра да грађани, посебно из Новог Града, који је најближи локацији планираној за изградњу складишта радиоактивног отпада, требају да врше притисак на званичне институције БиХ у вези са овим проблемом.

Он је поручио да грађани требају да прате све информације и траже од надлежних да се више укључе и аргументовано дају примједбе било да је ријеч о експертском, правном или међународном нивоу, гдје год постоји могућност.

"На тај начин је потребно дјеловати у вези са овим питањем како би се проактивно дјеловало и Хрватској аргументовано доказало да предвиђена локација није адекватна и да три четвртине потенцијалног негативног утицаја угрожава простор сусједне државе БиХ, највише грађане у Новом Граду", нагласио је Диздаревић.

Он је напоменуо да Експертски тим прати активности које спроводи Хрватска, те да о овом проблему треба радити заједничким снагама и говорити једним гласом и на тај начин покушати ријешити проблем који може настати у будућности ако се овакав објекат успостави на планираној локацији.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори, на самој граници са БиХ.

На овој локацији планирана је и изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана