Ekspertski tim za Trgovsku goru čeka novac za istraživanja

Srna
Foto: Ilustracija

NOVI GRAD- Ekspertski tim iz BiH za Trgovsku goru, gdje Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad, uradio je projekte u vezi sa geološkim, hidrološkim i seizmološkim istraživanjima na teritoriji BiH, ali još nema odluke o sredstvima neophodnim za istraživanja, rekao je Srni predsjedavajući tima Emir Dizdarević.

Dizdarević je naveo da ima informaciju da po trećinu sredstava planiraju institucije BiH, Republika Srpska i Federacija BiH.

"Ekspertski tim još nema odluku, zaduženje preko kojeg će se eventualno raspisati javne nabavke i ko će raditi nadzor", izjavio je on.

On je napomenuo da je planirano da dio analiza koje se rade u Hrvatskoj, na lokaciji Čerkezovac, bude urađen i na drugoj strani granice, u BiH.

Dizdarević je istakao da eksperte u Timu, kao i javnost, zabrinjavanja informacija da Hrvatska na lokaciji Čerkezovac radi bušotine na dubini od 198 metara.

"Stav naših eksperata je da za zbrinjavanje nisko i srednje radioaktivnog otpada nisu potrebne bušotine na tim dubinama. Objašnjenje iz Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada je da oni žele da budu sigurni i da žele da imaju potpune podatke, da budu sigurni u geofizička istraživanja. Naši eksperti će o ovoj bušotini razgovarati sa ekspertima iz Hrvatske i tražiti objašnjenje", naveo je on.

Dizdarević je rekao da Ekspertski tim informiše Savjet ministara o aktivnostima u vezi sa ovim problemom.

"Nadam se da će u što skorije vrijeme doći i odluka u vezi sa sredstvima za istraživanja kako bismo uradili ono što je planirano s naše strane i kako bismo mogli da adekvatno pratimo aktivnosti, da ne kasnimo za onim što rade u Hrvatskoj", ukazao je on.

Dizdarević je rekao da, prema informacijama kojima raspolaže, u Hrvatskoj planiraju da u naredne dvije godine sprovode aktivnosti u vezi sa studijom uticaja na životu sredinu, dokumentom neophodnim za dobijanje dozvola za izgradnju objekta.

"Mi želimo da budemo uključeni u sve aktivnosti. Želimo da na vrijeme imamo sve informacije i želimo da uradimo ono što je potrebno s naše strane. Kako bismo sve to uradili moramo imati sredstva", naglasio je on.

Dizdarević smatra da građani, posebno iz Novog Grada, koji je najbliži lokaciji planiranoj za izgradnju skladišta radioaktivnog otpada, trebaju da vrše pritisak na zvanične institucije BiH u vezi sa ovim problemom.

On je poručio da građani trebaju da prate sve informacije i traže od nadležnih da se više uključe i argumentovano daju primjedbe bilo da je riječ o ekspertskom, pravnom ili međunarodnom nivou, gdje god postoji mogućnost.

"Na taj način je potrebno djelovati u vezi sa ovim pitanjem kako bi se proaktivno djelovalo i Hrvatskoj argumentovano dokazalo da predviđena lokacija nije adekvatna i da tri četvrtine potencijalnog negativnog uticaja ugrožava prostor susjedne države BiH, najviše građane u Novom Gradu", naglasio je Dizdarević.

On je napomenuo da Ekspertski tim prati aktivnosti koje sprovodi Hrvatska, te da o ovom problemu treba raditi zajedničkim snagama i govoriti jednim glasom i na taj način pokušati riješiti problem koji može nastati u budućnosti ako se ovakav objekat uspostavi na planiranoj lokaciji.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji planirana je i izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana