Дуг општине Србац смањен, улагања повећана

Дејан Јовичић
Дуг општине Србац смањен, улагања повећана

СРБАЦ - Власт у Српцу за три године успјела је да смањи укупна дуговања ове општине за 2,4 милиона КМ а у исто вријеме реализује инфраструктурне пројекте у износу од око 9,6 милиона КМ.

Ово је закључак са грађанске трибине, која је одржана у уторак увече у србачком Дому културе, на којој су изабрани представници ове општине говорили о досадашњим достигнућима и плановима до краја мандата.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић, који је кадар СНСД-а, рекао је да је по ступању на дужност затекао хаос у локалној администрацији, јер је тадашња власт, коју су чинили СДС, ПДП, НДП и други коалициони партнери, на челу са бившим начелником Драгом Ћирићем, оставила дуговања само за порезе и доприносе у износу од 640.000 КМ, а радници општинске управе и појединих јавних предузећа и установа нису могли да овјере здравствену књижицу скоро двије године.

- Ту су биле и неисплаћене обавезе по основу емисије обвезница у износу од 300.000 КМ, затим одборничке накнаде из ранијег сазива од 220.000 КМ, а нису редовно биле исплаћиване ни једнократне помоћи, обавезе за туђу његу и помоћ, које су касниле четири мјесеца, као и накнаде за новорођену дјецу, које су се нагомилале до износа од 85.000 КМ - рекао је Драгосављевић.

Додао је да је дугорочни план за измирење наслијеђених обавеза дао резултате, тако да локална управа сада функционише без већих проблема.

- За протекле три године реконструисали смо око 46 километара путева, санирали шест школа, изградили пет нових и реконструисали 45 поплављених кућа, проширили водоводну мрежу и започели вишемилионски пројекат санације одбрамбених насипа и црпних станица. И то све уз помоћ Владе РС, кабинета предсједника и других донатора, јер оптерећени финансијским проблемима нисмо имали могућности за самостална улагања - рекао је Драгосављевић.

Предсједник србачког парламента Мирко Стојић рекао је да је за остварене успјехе заслужна стабилна скупштинска већина, која је радила без политичких потреса, који су били карактеристични за вријеме претходне власти.

На трибини, којој је присуствовала и министарка финансија РС Зора Видовић, грађанима је пружена прилика да поставе питања, која су се највећим дијелом односила на инфраструктуру, уређење ужег градског језгра и слично, о чему су општински функционери дали одговоре на лицу мјеста, а на један број њих одговор ће бити упућен писменим путем.

 

Наталитет

Један од истакнутих проблема са којим се Србац суочава посљедњих година је одлазак становништва у развијене земље и пад наталитета.

Због тога су још прошле године донесене нове пронаталитетне мјере, које по ријечима Млађана Драгосављевићева већ дају резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана