Dug opštine Srbac smanjen, ulaganja povećana

Dejan Jovičić
Dug opštine Srbac smanjen, ulaganja povećana

SRBAC - Vlast u Srpcu za tri godine uspjela je da smanji ukupna dugovanja ove opštine za 2,4 miliona KM a u isto vrijeme realizuje infrastrukturne projekte u iznosu od oko 9,6 miliona KM.

Ovo je zaključak sa građanske tribine, koja je održana u utorak uveče u srbačkom Domu kulture, na kojoj su izabrani predstavnici ove opštine govorili o dosadašnjim dostignućima i planovima do kraja mandata.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, koji je kadar SNSD-a, rekao je da je po stupanju na dužnost zatekao haos u lokalnoj administraciji, jer je tadašnja vlast, koju su činili SDS, PDP, NDP i drugi koalicioni partneri, na čelu sa bivšim načelnikom Dragom Ćirićem, ostavila dugovanja samo za poreze i doprinose u iznosu od 640.000 KM, a radnici opštinske uprave i pojedinih javnih preduzeća i ustanova nisu mogli da ovjere zdravstvenu knjižicu skoro dvije godine.

- Tu su bile i neisplaćene obaveze po osnovu emisije obveznica u iznosu od 300.000 KM, zatim odborničke naknade iz ranijeg saziva od 220.000 KM, a nisu redovno bile isplaćivane ni jednokratne pomoći, obaveze za tuđu njegu i pomoć, koje su kasnile četiri mjeseca, kao i naknade za novorođenu djecu, koje su se nagomilale do iznosa od 85.000 KM - rekao je Dragosavljević.

Dodao je da je dugoročni plan za izmirenje naslijeđenih obaveza dao rezultate, tako da lokalna uprava sada funkcioniše bez većih problema.

- Za protekle tri godine rekonstruisali smo oko 46 kilometara puteva, sanirali šest škola, izgradili pet novih i rekonstruisali 45 poplavljenih kuća, proširili vodovodnu mrežu i započeli višemilionski projekat sanacije odbrambenih nasipa i crpnih stanica. I to sve uz pomoć Vlade RS, kabineta predsjednika i drugih donatora, jer opterećeni finansijskim problemima nismo imali mogućnosti za samostalna ulaganja - rekao je Dragosavljević.

Predsjednik srbačkog parlamenta Mirko Stojić rekao je da je za ostvarene uspjehe zaslužna stabilna skupštinska većina, koja je radila bez političkih potresa, koji su bili karakteristični za vrijeme prethodne vlasti.

Na tribini, kojoj je prisustvovala i ministarka finansija RS Zora Vidović, građanima je pružena prilika da postave pitanja, koja su se najvećim dijelom odnosila na infrastrukturu, uređenje užeg gradskog jezgra i slično, o čemu su opštinski funkcioneri dali odgovore na licu mjesta, a na jedan broj njih odgovor će biti upućen pismenim putem.

 

Natalitet

Jedan od istaknutih problema sa kojim se Srbac suočava posljednjih godina je odlazak stanovništva u razvijene zemlje i pad nataliteta.

Zbog toga su još prošle godine donesene nove pronatalitetne mjere, koje po riječima Mlađana Dragosavljevićeva već daju rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana