Борачке породице у Српцу зиму дочекују у топлим домовима

Дејан Јовичић
Борачке породице у Српцу зиму дочекују у топлим домовима

СРБАЦ - Захваљујући пројекту стамбеног збрињавања демобилисаних бораца који проводи Фонд солидарности Борачке организације Србац 17 породица из ове општине зиму ће дочекати у топлим домовима.

У протеклих пет мјесеци реализовано је чак девет хуманитарних акција у склопу којих је изграђена једна нова и адаптирано осам кућа, а прошле године нове куће добила су двојица бораца прве категорије, док су шесторици одобрена средства за реконструкцију и доградњу стамбених објеката. Најновије донације добили су демобилисани борац Драган Ољача из Дугог Поља коме је уручена столарија у вриједности од 1.600 КМ, а његов ратни колега Слободан Стојић из Горње Лепенице добио је грађевински материјал за санацију купатила у износу од 1.391 КМ.

Фонд солидарности до сада је за ове намјене издвојио близу 35.000 КМ, а предсједник Борачке организације Србац Горан Плотан каже да су средства обезбијеђена путем чланарина које издвајају чланови њихове организације и донацијама приватних и јавних субјеката.

- Ових дана смо добили помоћ и од начелника општине Србац Млађана Драгосављевића који је обезбиједио столарију у вриједности од 1.600 КМ за адаптацију куће демобилисаног борца и ратног војног инвалида Мирка Павића из Лилића. Веома је важно што смо му помогли прије надолазеће зиме, јер је кућа била у лошем стању и захтијевала је хитну реконструкцију - рекао је Плотан.

Он је додао да је прошле године уз помоћ општине обезбијеђен плац за изградњу куће демобилисаном борцу Зорану Црномарковићу из Разбоја Љевчанског, а подршка локалне управе стиже и на разне друге начине. Велика захвалност дугује се и локалним мајсторима који се често одазивају да радове обаве бесплатно.

- Заиста смо сложни у реализацији овог пројекта. Рачунајући прошлу и ову годину имали смо 17 акција. До краја године ће још пет бораца добити средства за реновирање кућа, а двојици ће бити изграђен нови дом - рекао је Плотан.

Уз помоћ Фонда солидарности нову кућу недавно је добио Драго Мирјанић из Нове Веси који живи сам са оцем.

- Када сам чуо да ми је Фонд одобрио 5.000 КМ био сам пресрећан. Стара кућа је давно дотрајала, зидови су били пуни влаге, дувало је са свих страна, а сада је све другачије. Ја и отац смо успјели прикупити тек толико новца да се изгради темељ. За више нисмо имали, али су нам помогли добри људи, како у набавци материјала тако и у изградњи, на чему сам искрено захвалан - рекао је Мирјанић.

Србачки борци радо учествују и у другим хуманитарним активностима па су тако подржали и акцију “Нови дом - нови почетак” коју је покренула парохија лепеничка из Српца за изградњу нове куће вишечланој породици Драгана Стојковића из Ситнеша. Радови трају већ пет мјесеци и за то вријеме је изливен темељ и подигнути зидови до друге плоче, а Борачка организација је набавила цемент за наставак радова. 

- Видјели смо у медијима позив за подршку овој акцији и успјели смо из властитих уштеда одвојити одређена средства како би ова четворочлана породица у којој ради само супруга Нада могла добити боље стамбене услове. Како чујемо, у плану је да се у нову кућу уселе и Драганови родитељи Радован и Зора чија кућа је такође неусловна за живот, што је био мотив више да помогнемо - рекао је Горан Плотан.

Он је позвао сва правна и физичка лица да у складу са могућностима помогну рад Фонда солидарности уплатом средстава на жиро рачун број: 567-353-27000041-19 који је отворен код Сбербанк а.д. Бањалука.

Кров зграде

У овој години реконструисан је и кров на згради у Видовданској улици у којој живе борачке категорије. Ово је прва зграда која је изграђена искључиво за потребе чланова породица погинулих бораца и ратних војних инвалида. Од усељења станари су стално имали проблем са кровом који је прокишњавао и квасио зидове а средства за санацију обезбиједила је општина Србац у сарадњи са Фондом солидарности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана