Boračke porodice u Srpcu zimu dočekuju u toplim domovima

Dejan Jovičić
Boračke porodice u Srpcu zimu dočekuju u toplim domovima

SRBAC - Zahvaljujući projektu stambenog zbrinjavanja demobilisanih boraca koji provodi Fond solidarnosti Boračke organizacije Srbac 17 porodica iz ove opštine zimu će dočekati u toplim domovima.

U proteklih pet mjeseci realizovano je čak devet humanitarnih akcija u sklopu kojih je izgrađena jedna nova i adaptirano osam kuća, a prošle godine nove kuće dobila su dvojica boraca prve kategorije, dok su šestorici odobrena sredstva za rekonstrukciju i dogradnju stambenih objekata. Najnovije donacije dobili su demobilisani borac Dragan Oljača iz Dugog Polja kome je uručena stolarija u vrijednosti od 1.600 KM, a njegov ratni kolega Slobodan Stojić iz Gornje Lepenice dobio je građevinski materijal za sanaciju kupatila u iznosu od 1.391 KM.

Fond solidarnosti do sada je za ove namjene izdvojio blizu 35.000 KM, a predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Plotan kaže da su sredstva obezbijeđena putem članarina koje izdvajaju članovi njihove organizacije i donacijama privatnih i javnih subjekata.

- Ovih dana smo dobili pomoć i od načelnika opštine Srbac Mlađana Dragosavljevića koji je obezbijedio stolariju u vrijednosti od 1.600 KM za adaptaciju kuće demobilisanog borca i ratnog vojnog invalida Mirka Pavića iz Lilića. Veoma je važno što smo mu pomogli prije nadolazeće zime, jer je kuća bila u lošem stanju i zahtijevala je hitnu rekonstrukciju - rekao je Plotan.

On je dodao da je prošle godine uz pomoć opštine obezbijeđen plac za izgradnju kuće demobilisanom borcu Zoranu Crnomarkoviću iz Razboja Ljevčanskog, a podrška lokalne uprave stiže i na razne druge načine. Velika zahvalnost duguje se i lokalnim majstorima koji se često odazivaju da radove obave besplatno.

- Zaista smo složni u realizaciji ovog projekta. Računajući prošlu i ovu godinu imali smo 17 akcija. Do kraja godine će još pet boraca dobiti sredstva za renoviranje kuća, a dvojici će biti izgrađen novi dom - rekao je Plotan.

Uz pomoć Fonda solidarnosti novu kuću nedavno je dobio Drago Mirjanić iz Nove Vesi koji živi sam sa ocem.

- Kada sam čuo da mi je Fond odobrio 5.000 KM bio sam presrećan. Stara kuća je davno dotrajala, zidovi su bili puni vlage, duvalo je sa svih strana, a sada je sve drugačije. Ja i otac smo uspjeli prikupiti tek toliko novca da se izgradi temelj. Za više nismo imali, ali su nam pomogli dobri ljudi, kako u nabavci materijala tako i u izgradnji, na čemu sam iskreno zahvalan - rekao je Mirjanić.

Srbački borci rado učestvuju i u drugim humanitarnim aktivnostima pa su tako podržali i akciju “Novi dom - novi početak” koju je pokrenula parohija lepenička iz Srpca za izgradnju nove kuće višečlanoj porodici Dragana Stojkovića iz Sitneša. Radovi traju već pet mjeseci i za to vrijeme je izliven temelj i podignuti zidovi do druge ploče, a Boračka organizacija je nabavila cement za nastavak radova. 

- Vidjeli smo u medijima poziv za podršku ovoj akciji i uspjeli smo iz vlastitih ušteda odvojiti određena sredstva kako bi ova četvoročlana porodica u kojoj radi samo supruga Nada mogla dobiti bolje stambene uslove. Kako čujemo, u planu je da se u novu kuću usele i Draganovi roditelji Radovan i Zora čija kuća je takođe neuslovna za život, što je bio motiv više da pomognemo - rekao je Goran Plotan.

On je pozvao sva pravna i fizička lica da u skladu sa mogućnostima pomognu rad Fonda solidarnosti uplatom sredstava na žiro račun broj: 567-353-27000041-19 koji je otvoren kod Sberbank a.d. Banjaluka.

Krov zgrade

U ovoj godini rekonstruisan je i krov na zgradi u Vidovdanskoj ulici u kojoj žive boračke kategorije. Ovo je prva zgrada koja je izgrađena isključivo za potrebe članova porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Od useljenja stanari su stalno imali problem sa krovom koji je prokišnjavao i kvasio zidove a sredstva za sanaciju obezbijedila je opština Srbac u saradnji sa Fondom solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana