Увоз “очерупао” домаће живинаре

Милијана Латиновић
Увоз “очерупао” домаће живинаре

БАЊАЛУКА - Прекомјеран увоз пилетине из иностранства “очерупао” је домаће перадаре, скоро 30 одсто фарми у БиХ је затворено, а угрожено је 20.000 радних мјеста у том сектору.

Упозорили су на то из Координационог одбора живинара/перадара у БиХ, истичући да је увоз пилећег меса за чак 1.000 тона већи у овој години.

- Још већи проблем представља што се увози смрзнути филе из Турске којем је старост непозната и који се незаконито ставља у промет након што се одмрзава и користи у продаји као свјежи производ у продавницама, ресторанима и роштиљницама. Тако трговци праве нелојалну конкуренцију домаћој производњи дампинг цијенама. Казне за овакве прекршаје су минималне па и када их инспекција изрекне немају никакав ефекат - саопштили су из Одбора, истичући да је неопходна помоћ власти како би се сачувало 20.000 радних мјеста у овом сектору.

Произвођачи траже да се онемогући стављање у промет одмрзнутог филеа, и да се пропишу драстичне казне због нарушавања здравља потрошача, посебно дјеце.

На то упозорава и предсједник Заједнице живинара РС Предраг Миличић, који за “Глас Српске” каже да замрзнути филе намијењен преради завршава у расхладним витринама. Произвођачи пилећег меса, додао је, суочавају се са великим проблемима изазваних поремећајима на берзи.

- Притишће нас све, од поскупљења основних сировина за производњу, кукуруза, пшенице, соје, сунцокрета, затим константан раст нафтних деривата, поскупљење гаса, а најављено је и поскупљење струје. Поједини нису могли издржати тај несклад између улазних и излазних цијена те је око 30 одсто фарми затворено - рекао је Миличић, нагласивши да је неминовно поскупљење и пилећег меса и јаја.

Миличић, који је и директор предузећа “Агрекс” из Доњег Жабара, које послује већ 32 године, каже да ово предузеће плива упркос свим потешкоћама.

- Трпимо посљедице несклада цијена, али се и даље некако сналазимо. Дошло је до благог пораста цијена готових производа, што би требало овај посао да учини одрживим. Послујемо под великим притиском свих изазова, а недостаје и радне снаге - рекао је Миличић, нагласивши да повећања плата не могу да стигну инфлацију која све више осиромашује и раднике и купце.

Произвођачи апелују на надлежне у оба ентитета да укину подстицаје за увозне пилиће и дају већу подршку домаћој производњи.

Извоз у ЕУ

Из Координационог одбора живинара/перадара БиХ подсјећају да произвођачи конзумних и расплодних јаја, као и једнодневних пилића скоро двије године траже да надлежне службе ураде спискове фарми кока у БиХ, као основног почетног услова за одобрење извоза у земље ЕУ.

- Произвођачи су изразили огорчење ради кашњења ове активности и захтијевају да се овој једноставан посао хитно заврши. Могућност извоза за који постоје капацитети растеретио би домаће тржиште - навели су из Одбора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана