Uvoz “očerupao” domaće živinare

Milijana Latinović
Uvoz “očerupao” domaće živinare

BANjALUKA - Prekomjeran uvoz piletine iz inostranstva “očerupao” je domaće peradare, skoro 30 odsto farmi u BiH je zatvoreno, a ugroženo je 20.000 radnih mjesta u tom sektoru.

Upozorili su na to iz Koordinacionog odbora živinara/peradara u BiH, ističući da je uvoz pilećeg mesa za čak 1.000 tona veći u ovoj godini.

- Još veći problem predstavlja što se uvozi smrznuti file iz Turske kojem je starost nepoznata i koji se nezakonito stavlja u promet nakon što se odmrzava i koristi u prodaji kao svježi proizvod u prodavnicama, restoranima i roštiljnicama. Tako trgovci prave nelojalnu konkurenciju domaćoj proizvodnji damping cijenama. Kazne za ovakve prekršaje su minimalne pa i kada ih inspekcija izrekne nemaju nikakav efekat - saopštili su iz Odbora, ističući da je neophodna pomoć vlasti kako bi se sačuvalo 20.000 radnih mjesta u ovom sektoru.

Proizvođači traže da se onemogući stavljanje u promet odmrznutog filea, i da se propišu drastične kazne zbog narušavanja zdravlja potrošača, posebno djece.

Na to upozorava i predsjednik Zajednice živinara RS Predrag Miličić, koji za “Glas Srpske” kaže da zamrznuti file namijenjen preradi završava u rashladnim vitrinama. Proizvođači pilećeg mesa, dodao je, suočavaju se sa velikim problemima izazvanih poremećajima na berzi.

- Pritišće nas sve, od poskupljenja osnovnih sirovina za proizvodnju, kukuruza, pšenice, soje, suncokreta, zatim konstantan rast naftnih derivata, poskupljenje gasa, a najavljeno je i poskupljenje struje. Pojedini nisu mogli izdržati taj nesklad između ulaznih i izlaznih cijena te je oko 30 odsto farmi zatvoreno - rekao je Miličić, naglasivši da je neminovno poskupljenje i pilećeg mesa i jaja.

Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, koje posluje već 32 godine, kaže da ovo preduzeće pliva uprkos svim poteškoćama.

- Trpimo posljedice nesklada cijena, ali se i dalje nekako snalazimo. Došlo je do blagog porasta cijena gotovih proizvoda, što bi trebalo ovaj posao da učini održivim. Poslujemo pod velikim pritiskom svih izazova, a nedostaje i radne snage - rekao je Miličić, naglasivši da povećanja plata ne mogu da stignu inflaciju koja sve više osiromašuje i radnike i kupce.

Proizvođači apeluju na nadležne u oba entiteta da ukinu podsticaje za uvozne piliće i daju veću podršku domaćoj proizvodnji.

Izvoz u EU

Iz Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH podsjećaju da proizvođači konzumnih i rasplodnih jaja, kao i jednodnevnih pilića skoro dvije godine traže da nadležne službe urade spiskove farmi koka u BiH, kao osnovnog početnog uslova za odobrenje izvoza u zemlje EU.

- Proizvođači su izrazili ogorčenje radi kašnjenja ove aktivnosti i zahtijevaju da se ovoj jednostavan posao hitno završi. Mogućnost izvoza za koji postoje kapaciteti rasteretio bi domaće tržište - naveli su iz Odbora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana