Услужне дјелатности најпримамљивије за покретање бизниса

Анита Јанковић-Речевић
Услужне дјелатности најпримамљивије за покретање бизниса

Бањалука - Да се пословна клима у Српској побољшава свједочи податак да је у првом полугодишту ове године регистровано 465 пословних субјеката, што је за око 40 више него у истом периоду лани, а стручњаке забрињава то што се ради углавном о услужним дјелатностима, које не могу утицати на снажнији економски развој земље.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС, од јануара до јуна ове године првих пет дјелатности када је у питању покретање бизниса односе се махом на услужне послове.

- Међу пословним субјектима који су се регистровали највише је оних који се баве савјетовањем у вези са пословањем и управљањем, затим изградњом стамбених и нестамбених објеката, рачунарским програмирањем, те дјелатностима у области стоматолошке праксе и трговином на велико - казали су у АПИФ-у.  

Додали су да је у првом полугодишту ове године највише пословних субјеката регистровано у Бањалуци, чак 155, док је у другим локалним заједницама тај број био знатно мањи.

- Бијељина је на другом мјесту са 29 новооснованих субјеката, затим слиједе Лакташи са 22, те Приједор и Источно Сарајево са по 16 нових пословних субјеката - казали су у АПИФ-у и додали да је у Српској тренутно активно 16.946 пословних субјеката, и то највише у области трговине на мало и велико.

Економиста Горан Радивојац истиче да су ови подаци показатељ боље пословне климе у Српској.

- Пословни амбијент се мијења и све више предузетника прелази из такозване сиве зоне у легалне токове пословања. Привредници су схватили да је боље да пријаве дјелатност, плате порез и имају чисте приходе које даље могу инвестирати него да ризикују. То значи да је дошло до побољшања пословне климе и да људи више зарађују јер да није тако не би могли плаћати порезе - казао је Радивојац.

Додао је да је Бањалука најзанимљивија за покретање било каквог бизниса с обзиром на то да је административни и економски центар РС и да има највише становника те је логично да је највише привредних субјеката основано управо у граду на Врбасу. 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић слаже се да је евидентно да се пословна клима у Српској побољшава, али истиче да је то и даље веома споро за озбиљнији развој домаће привреде.

- Напредак иде миц по миц, а требало би много брже и боље, а за тако нешто треба убрзати пореске реформе. Није добро што у тих топ пет дјелатности које су основане нема производних, оних које стварају нову вриједност јер тога Српској недостаје. Потребно је стимулисати производне фирме јер само оне могу ојачати снагу домаће привреде и наше Републике - рекао је Шкребић и додао да је нестабилна политичка ситуација у БиХ главни кривац за лош привредни амбијент.

Оснивање

У Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге кажу да је за регистрацију пословних субјекта потребно од три до пет дана.

- Трошкови регистрације у просјеку износе до 100 КМ уколико се врши само нотарска овјера, али не и обрада, а за оснивање је потребно и девет основних докумената - казали су у АПИФ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана