Uslužne djelatnosti najprimamljivije za pokretanje biznisa

Anita Janković-Rečević
Uslužne djelatnosti najprimamljivije za pokretanje biznisa

Banjaluka - Da se poslovna klima u Srpskoj poboljšava svjedoči podatak da je u prvom polugodištu ove godine registrovano 465 poslovnih subjekata, što je za oko 40 više nego u istom periodu lani, a stručnjake zabrinjava to što se radi uglavnom o uslužnim djelatnostima, koje ne mogu uticati na snažniji ekonomski razvoj zemlje.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) RS, od januara do juna ove godine prvih pet djelatnosti kada je u pitanju pokretanje biznisa odnose se mahom na uslužne poslove.

- Među poslovnim subjektima koji su se registrovali najviše je onih koji se bave savjetovanjem u vezi sa poslovanjem i upravljanjem, zatim izgradnjom stambenih i nestambenih objekata, računarskim programiranjem, te djelatnostima u oblasti stomatološke prakse i trgovinom na veliko - kazali su u APIF-u.  

Dodali su da je u prvom polugodištu ove godine najviše poslovnih subjekata registrovano u Banjaluci, čak 155, dok je u drugim lokalnim zajednicama taj broj bio znatno manji.

- Bijeljina je na drugom mjestu sa 29 novoosnovanih subjekata, zatim slijede Laktaši sa 22, te Prijedor i Istočno Sarajevo sa po 16 novih poslovnih subjekata - kazali su u APIF-u i dodali da je u Srpskoj trenutno aktivno 16.946 poslovnih subjekata, i to najviše u oblasti trgovine na malo i veliko.

Ekonomista Goran Radivojac ističe da su ovi podaci pokazatelj bolje poslovne klime u Srpskoj.

- Poslovni ambijent se mijenja i sve više preduzetnika prelazi iz takozvane sive zone u legalne tokove poslovanja. Privrednici su shvatili da je bolje da prijave djelatnost, plate porez i imaju čiste prihode koje dalje mogu investirati nego da rizikuju. To znači da je došlo do poboljšanja poslovne klime i da ljudi više zarađuju jer da nije tako ne bi mogli plaćati poreze - kazao je Radivojac.

Dodao je da je Banjaluka najzanimljivija za pokretanje bilo kakvog biznisa s obzirom na to da je administrativni i ekonomski centar RS i da ima najviše stanovnika te je logično da je najviše privrednih subjekata osnovano upravo u gradu na Vrbasu. 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić slaže se da je evidentno da se poslovna klima u Srpskoj poboljšava, ali ističe da je to i dalje veoma sporo za ozbiljniji razvoj domaće privrede.

- Napredak ide mic po mic, a trebalo bi mnogo brže i bolje, a za tako nešto treba ubrzati poreske reforme. Nije dobro što u tih top pet djelatnosti koje su osnovane nema proizvodnih, onih koje stvaraju novu vrijednost jer toga Srpskoj nedostaje. Potrebno je stimulisati proizvodne firme jer samo one mogu ojačati snagu domaće privrede i naše Republike - rekao je Škrebić i dodao da je nestabilna politička situacija u BiH glavni krivac za loš privredni ambijent.

Osnivanje

U Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge kažu da je za registraciju poslovnih subjekta potrebno od tri do pet dana.

- Troškovi registracije u prosjeku iznose do 100 KM ukoliko se vrši samo notarska ovjera, ali ne i obrada, a za osnivanje je potrebno i devet osnovnih dokumenata - kazali su u APIF-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana