Удружење микрокредитних организација: Одобрено 74 одсто захтјева за мораторијум на отплату кредита

Срна
Удружење микрокредитних организација: Одобрено 74 одсто захтјева за мораторијум на отплату кредита

САРАЈЕВО - Микрокредитне организације у БиХ запримиле су 10.863 захтјева за примјену неких од мјера одгађања плаћања микрокредита, као мјера подршке за превазилажење негативних ефеката изазваних епидемијом вируса корона, саопштено је из Удружења микрокредитних организација у БиХ (АМФИ).

Ријеч је о захтјевима које су чланице овог удружења примиле до 24. априла, тако да је до сада одобрено 8.008 захтјева клијената, што представља око 74 одсто свих пристиглих захтјева.

Из Удружења подсјећају да у складу са одлукама агенција за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, микрокредитне организације спроводе мјере на ублажавању посљедица вирусног обољења настојећи да сваком клијенту приступе индивидуално с циљем изналажења оптималног рјешења у превазилажењу потешкоћа са отплатом микрокредита.

У саопштењу је наведено да микрокредитне организације у БиХ настоје и да омогуће подршку у превазилажењу проблема са ликвидношћу оних клијената и дјелатности које и у ванредним околностима настављају са пословањем.

“Све микрокредитне организације у БиХ су, у складу са одлукама агенција за банкарство, својим клијентима понудиле могућност мораторијума на отплату микрокредита, репрограмирање и рефинансирање, уз могућност грејс периода и различите модалитете третирања каматних стопа, те периода продужења отплате”, истакли су из Удружења.

У саопштењу је наглашено да Удружење не располаже информацијама о наплаћивању додатних каматних стопа корисницима микрокредита о чему се говорило у јавности посљедњих дана, као и да се противи било каквом дјеловању микрокредитних организација супротно одлукама агенција за банкарство Републике Српске и ФБиХ.

Из Удружења подсјећају да микрокредитни сектор у највећој мјери подржава и финансира мале пољопривреднике и предузетнике који немају приступ банкарским услугама, те у потпуности зависе од подршке коју им континуирано и квалитетно пружају микрокредитне организације, готово 25 година.

“Процјена је да око 70 одсто или око 150.000 клијената микрокредитних организација има приступ кредитним средствима искључиво кроз микрофинансијски сектор, односно око 600.000 грађана БиХ се ослања на подршку микрокредитнг сектора, што директно, што индиректно. Значајно учешће у свим одобреним микрокредитима заузима финансирање пољопривредне дјелатности са учешћем од око 35 одсто”, навели су из Удружења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана