Udruženje mikrokreditnih organizacija: Odobreno 74 odsto zahtjeva za moratorijum na otplatu kredita

Srna
Udruženje mikrokreditnih organizacija: Odobreno 74 odsto zahtjeva za moratorijum na otplatu kredita

SARAJEVO - Mikrokreditne organizacije u BiH zaprimile su 10.863 zahtjeva za primjenu nekih od mjera odgađanja plaćanja mikrokredita, kao mjera podrške za prevazilaženje negativnih efekata izazvanih epidemijom virusa korona, saopšteno je iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI).

Riječ je o zahtjevima koje su članice ovog udruženja primile do 24. aprila, tako da je do sada odobreno 8.008 zahtjeva klijenata, što predstavlja oko 74 odsto svih pristiglih zahtjeva.

Iz Udruženja podsjećaju da u skladu sa odlukama agencija za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, mikrokreditne organizacije sprovode mjere na ublažavanju posljedica virusnog oboljenja nastojeći da svakom klijentu pristupe individualno s ciljem iznalaženja optimalnog rješenja u prevazilaženju poteškoća sa otplatom mikrokredita.

U saopštenju je navedeno da mikrokreditne organizacije u BiH nastoje i da omoguće podršku u prevazilaženju problema sa likvidnošću onih klijenata i djelatnosti koje i u vanrednim okolnostima nastavljaju sa poslovanjem.

“Sve mikrokreditne organizacije u BiH su, u skladu sa odlukama agencija za bankarstvo, svojim klijentima ponudile mogućnost moratorijuma na otplatu mikrokredita, reprogramiranje i refinansiranje, uz mogućnost grejs perioda i različite modalitete tretiranja kamatnih stopa, te perioda produženja otplate”, istakli su iz Udruženja.

U saopštenju je naglašeno da Udruženje ne raspolaže informacijama o naplaćivanju dodatnih kamatnih stopa korisnicima mikrokredita o čemu se govorilo u javnosti posljednjih dana, kao i da se protivi bilo kakvom djelovanju mikrokreditnih organizacija suprotno odlukama agencija za bankarstvo Republike Srpske i FBiH.

Iz Udruženja podsjećaju da mikrokreditni sektor u najvećoj mjeri podržava i finansira male poljoprivrednike i preduzetnike koji nemaju pristup bankarskim uslugama, te u potpunosti zavise od podrške koju im kontinuirano i kvalitetno pružaju mikrokreditne organizacije, gotovo 25 godina.

“Procjena je da oko 70 odsto ili oko 150.000 klijenata mikrokreditnih organizacija ima pristup kreditnim sredstvima isključivo kroz mikrofinansijski sektor, odnosno oko 600.000 građana BiH se oslanja na podršku mikrokreditng sektora, što direktno, što indirektno. Značajno učešće u svim odobrenim mikrokreditima zauzima finansiranje poljoprivredne djelatnosti sa učešćem od oko 35 odsto”, naveli su iz Udruženja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana