У трећој мултилатералној компензацији 450 учесника: Чисте тешко наплатива потраживања

Анита Јанковић Речевић
У трећој мултилатералној компензацији 450 учесника: Чисте тешко наплатива потраживања

БАЊАЛУКА - Јавни сектор и домаћи привредници компензовали су 17,36 милиона марака обавеза и потраживања на трећој овогодишњој мултилатералној компензацији, што је дупло више у односу на другу рунду која је одржана у априлу.

Према прелиминарном извјештају објављеном на интернет страници Бањалучке берзе, у компензацији која је спроведена 16. јуна обавезе и потраживања компензовао је 451 учесник. Они до сутра до 15 часова могу исправљати прелиминарне извјештаје.

Након периода за исправке учесници ће добити коначне извјештаје о мултилатералној компензацији.

Извјештај Бањалучке берзе показује да је и број учесника на трећој компензацији био већи у односу на другу рунду, када су пребијена 8,2 милиона марака и то за око 80 субјеката.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић каже за “Глас” да су током посљедње рунде пребијања обавеза и потраживања  успјели да наплате 30.441 КМ марку.

- За нас су то и те како значајна средства и сматрам да је овај систем један од одличних начина за смањење унутрашњих обавеза и потраживања између учесника у платном промету. Од почетка подржавамо овај вид компензовања, редовно учествујемо, а потраживања наплатимо некад са мање, а некад са више успјеха. Посматрано генерално, ниво обавеза се смањује, што утиче на укупан бонитет Српске - казао је Савић.

И предузеће “ВинексМ” из Челинца редовни је учесник на мултилатералним компензацијама на којима у просјеку наплати око 10.000 марака потраживања.

- Немамо велике износе потраживања, то је на мјесечном нивоу око 5.000 марака, а будући да се мултилатерална компензација одржава свака две мјесеца редовно све пријављујемо и чистимо потраживања чија је наплата теже остварива, док дугова у принципу немамо  - рекао је власник предузећа “ВинексМ” Винко Џомбић.

У првој овогодишњој рунди привреда и јавни сектор компензовали су 13,42 милиона марака.

Према подацима Бањалучке берзе од почетка успостављања Јединственог система за мултилатералне компензације и цесије, односно од 2015. године, укупно је компензовано око 1,126 милијарди КМ обавеза и потраживања, док је 2.667 различитих пословних субјеката успјело да “пребије”, што је значајно допринијело смањењу неликвидности у привреди и јавном сектору.

Извјештаји показују да се износ пребијеног новца посљедње двије године и те како смањио, а рекорд у поравнању рачуна остварен је 2017. године, када је укупно компензовано 195,65 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана