U trećoj multilateralnoj kompenzaciji 450 učesnika: Čiste teško naplativa potraživanja

Anita Janković Rečević
U trećoj multilateralnoj kompenzaciji 450 učesnika: Čiste teško naplativa potraživanja

BANjALUKA - Javni sektor i domaći privrednici kompenzovali su 17,36 miliona maraka obaveza i potraživanja na trećoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji, što je duplo više u odnosu na drugu rundu koja je održana u aprilu.

Prema preliminarnom izvještaju objavljenom na internet stranici Banjalučke berze, u kompenzaciji koja je sprovedena 16. juna obaveze i potraživanja kompenzovao je 451 učesnik. Oni do sutra do 15 časova mogu ispravljati preliminarne izvještaje.

Nakon perioda za ispravke učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji.

Izvještaj Banjalučke berze pokazuje da je i broj učesnika na trećoj kompenzaciji bio veći u odnosu na drugu rundu, kada su prebijena 8,2 miliona maraka i to za oko 80 subjekata.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić kaže za “Glas” da su tokom posljednje runde prebijanja obaveza i potraživanja  uspjeli da naplate 30.441 KM marku.

- Za nas su to i te kako značajna sredstva i smatram da je ovaj sistem jedan od odličnih načina za smanjenje unutrašnjih obaveza i potraživanja između učesnika u platnom prometu. Od početka podržavamo ovaj vid kompenzovanja, redovno učestvujemo, a potraživanja naplatimo nekad sa manje, a nekad sa više uspjeha. Posmatrano generalno, nivo obaveza se smanjuje, što utiče na ukupan bonitet Srpske - kazao je Savić.

I preduzeće “VineksM” iz Čelinca redovni je učesnik na multilateralnim kompenzacijama na kojima u prosjeku naplati oko 10.000 maraka potraživanja.

- Nemamo velike iznose potraživanja, to je na mjesečnom nivou oko 5.000 maraka, a budući da se multilateralna kompenzacija održava svaka dve mjeseca redovno sve prijavljujemo i čistimo potraživanja čija je naplata teže ostvariva, dok dugova u principu nemamo  - rekao je vlasnik preduzeća “VineksM” Vinko Džombić.

U prvoj ovogodišnjoj rundi privreda i javni sektor kompenzovali su 13,42 miliona maraka.

Prema podacima Banjalučke berze od početka uspostavljanja Jedinstvenog sistema za multilateralne kompenzacije i cesije, odnosno od 2015. godine, ukupno je kompenzovano oko 1,126 milijardi KM obaveza i potraživanja, dok je 2.667 različitih poslovnih subjekata uspjelo da “prebije”, što je značajno doprinijelo smanjenju nelikvidnosti u privredi i javnom sektoru.

Izvještaji pokazuju da se iznos prebijenog novca posljednje dvije godine i te kako smanjio, a rekord u poravnanju računa ostvaren je 2017. godine, kada je ukupno kompenzovano 195,65 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana