Трговање криптовалутама све популарније

Милијана Латиновић
Трговање криптовалутама све популарније

Бањалука - Свјетски тренд трговања дигиталним новцем све је популарнији и у Републици Српској и у БиХ, а за мјесец, колико званично ради прва мјењачница криптовалута у Бањалуци, стотине клијената трговале су биткоинима, итиријумима и литкоинима.

Маркетинг менаџер у мјењачници криптовалута “Balkan – Crypto Exchange” (BCY) Бојана Чучак каже за “Глас Српске” да је мјењачница у функцији од прошле године, те да су након тестне фазе званично почели да раде прије мјесец.

- Тренутно је на нашој платформи регистровано више од 500 корисника, а константно имамо прилив нових клијената. Активно је шест највећих криптовалута по тржишној капитализацији, од којих је могуће на мјењачници купити или продати четири највеће и то биткоин, итиријум, литкоин и биткоин кеш - казала је Чучкова.

Наглашава да ускоро планирају да прошире понуду са још неколико популарних криптовалута и токена, те да наставе са увођењем нових, у зависности од ситуације на тржишту.

- Клијенти су у протеклом периоду највише трговали са биткоином и итиријумом - рекла је она.

Додала је да су становници БиХ раније морали користити берзе и мјењачнице у иностранству да би трговали криптовалутама, што им је стварало додатне трошкове и компликације при преносу средстава, јер је БиХ дуго била на разним црним и сивим листама европских и свјетских финансијских институција.

- Сада путем наше платформе могу брзо, лако, једноставно, транспарентно и легално да врше трансакције у домаћој валути и да изађу на свјетско тржиште. Самим тим и заступљеност криптовалута у финансијским токовима ће расти, уз увођење додатне регулативе и развоја тржишта - рекла је Бојана Чучак и додала да очекују да ће већ у првој години пословања остварити позитиван финансијски резултат.

Она је појаснила да је трговање криптовалутама на берзама најсличније трговању хартијама од вриједности, те да се уз одређено знање у праћењу тржишта може зарадити и на дневном трговању, али да се највеће зараде остварује чекањем да цијена нарасте.

Економисти истичу да су виртуелне валуте тековина интернет трговине, те да посљедњих година узимају све више маха.

- Очигледно је да и код нас постоје они који су заинтересовани за неке нове подухвате, чак и ризичног карактера, као што је трговина криптовалутама и који успијевају да извуку одређену корист од тога - рекао је економиста Зоран Павловић.

Истакао је да се финансијско тржиште у Српској и БиХ развија пратећи свјетске трендове и да очекује да ће број оних који посједују криптовалуте из године у годину бити већи.

Вриједност

Колика је вриједност криптовалута и колико зарађују они који имају дигиталну имовину најбоље свједочи примјер да је средином прошлог мјесеца, како каже Бојана Чучак, један биткоин коштао око 9.100 КМ.

- Његова цијена данас се креће између 9.800 и 9.900 марака - казала је она.

Највеће криптовалуте које је могуће продати у Бањалуци

- биткоин (BTC)

- итиријум (ETH)

- литкоин (LTC)

- биткоин кеш (BCH)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана