Trgovanje kriptovalutama sve popularnije

Milijana Latinović
Trgovanje kriptovalutama sve popularnije

Banjaluka - Svjetski trend trgovanja digitalnim novcem sve je popularniji i u Republici Srpskoj i u BiH, a za mjesec, koliko zvanično radi prva mjenjačnica kriptovaluta u Banjaluci, stotine klijenata trgovale su bitkoinima, itirijumima i litkoinima.

Marketing menadžer u mjenjačnici kriptovaluta “Balkan – Crypto Exchange” (BCY) Bojana Čučak kaže za “Glas Srpske” da je mjenjačnica u funkciji od prošle godine, te da su nakon testne faze zvanično počeli da rade prije mjesec.

- Trenutno je na našoj platformi registrovano više od 500 korisnika, a konstantno imamo priliv novih klijenata. Aktivno je šest najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, od kojih je moguće na mjenjačnici kupiti ili prodati četiri najveće i to bitkoin, itirijum, litkoin i bitkoin keš - kazala je Čučkova.

Naglašava da uskoro planiraju da prošire ponudu sa još nekoliko popularnih kriptovaluta i tokena, te da nastave sa uvođenjem novih, u zavisnosti od situacije na tržištu.

- Klijenti su u proteklom periodu najviše trgovali sa bitkoinom i itirijumom - rekla je ona.

Dodala je da su stanovnici BiH ranije morali koristiti berze i mjenjačnice u inostranstvu da bi trgovali kriptovalutama, što im je stvaralo dodatne troškove i komplikacije pri prenosu sredstava, jer je BiH dugo bila na raznim crnim i sivim listama evropskih i svjetskih finansijskih institucija.

- Sada putem naše platforme mogu brzo, lako, jednostavno, transparentno i legalno da vrše transakcije u domaćoj valuti i da izađu na svjetsko tržište. Samim tim i zastupljenost kriptovaluta u finansijskim tokovima će rasti, uz uvođenje dodatne regulative i razvoja tržišta - rekla je Bojana Čučak i dodala da očekuju da će već u prvoj godini poslovanja ostvariti pozitivan finansijski rezultat.

Ona je pojasnila da je trgovanje kriptovalutama na berzama najsličnije trgovanju hartijama od vrijednosti, te da se uz određeno znanje u praćenju tržišta može zaraditi i na dnevnom trgovanju, ali da se najveće zarade ostvaruje čekanjem da cijena naraste.

Ekonomisti ističu da su virtuelne valute tekovina internet trgovine, te da posljednjih godina uzimaju sve više maha.

- Očigledno je da i kod nas postoje oni koji su zainteresovani za neke nove poduhvate, čak i rizičnog karaktera, kao što je trgovina kriptovalutama i koji uspijevaju da izvuku određenu korist od toga - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Istakao je da se finansijsko tržište u Srpskoj i BiH razvija prateći svjetske trendove i da očekuje da će broj onih koji posjeduju kriptovalute iz godine u godinu biti veći.

Vrijednost

Kolika je vrijednost kriptovaluta i koliko zarađuju oni koji imaju digitalnu imovinu najbolje svjedoči primjer da je sredinom prošlog mjeseca, kako kaže Bojana Čučak, jedan bitkoin koštao oko 9.100 KM.

- Njegova cijena danas se kreće između 9.800 i 9.900 maraka - kazala je ona.

Najveće kriptovalute koje je moguće prodati u Banjaluci

- bitkoin (BTC)

- itirijum (ETH)

- litkoin (LTC)

- bitkoin keš (BCH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana