Тоне угља и брикета чекају ино-купце

Милијана Латиновић
Тоне угља и брикета чекају ино-купце

ТЕСЛИЋ - Хемијска индустрија “Дестилација” из Теслића годину је започела са довољно сировине која је обећавала добре пословне резултате, али је пандемија вируса корона зауставила погоне и онемогућила извоз, због чега у складишту тог предузећа око 1.800 тона угља и брикета још чека пласман на ино-тржиште.

Рекао је то за “Глас Српске” директор “Дестилације” Зоран Шкребић, подсјетивши да је годишњим уговором планирано да до краја године прераде 96.000 метара кубних сировине.

-  Имали смо довољно велику прелазну залиху основне сировине. Из тога смо могли произвести доста добру залиху угља и брикета за роштиљање, што нам је дало основа да склопимо добре пословне уговоре. Пред сами почетак сезоне, средином марта, наша складишта су била дупке пуна, 2.800 тона угља и брикета у том тренутку било је спаковано и спремно за продају на западном тржишту, али је онда све стало  - рекао је Шкребић.

Међутим, планове овог предузећа, као и многих других, помрсила је пандемија па је процес производње био заустављен 23 дана. У том периоду, појаснио је Шкребић, обавили су комплетан ремонт и детаљно чишћење постројења.  

- Ситуација се почела поправљати почетком априла и производња је настављена. На срећу нисмо имали заражених радника, тако да бар у том смислу пословање није било угрожено - рекао је Шкребић.

Додао је да је пласман производа поново почео, али да то није ни близу динамике која би требала да буде.

- Производња тече и складиште се стално допуњава. Од укупног плана набавке основне сировине реализовали смо око 33 одсто и то је веома добра динамика да би се могао испунити уговор о набавци шумских дрвних сортимената - до краја године.

Сезона је у пуном јеку и видјећемо како ће се ситуација одвијати и да ли ће бити другог таласа пандемије - рекао је Шкребић.

Додао је да је  задовољан процесом набавке сировине те да је ове године и вријеме погодовало дрвопрерађивачима, јер су трупци стизали и у прва три мјесеца.

- Имајући у виду чињеницу да се резултат пореди са оним из истог периода лани који није био добар, проблеми нису толико велики као у другим предузећима, тако да нисмо имали услове да аплицирамо за помоћ Владе РС иако смо имали потешкоће у пословању - рекао је Шкребић.

Запослени

Зоран Шкребић је рекао да је у “Дестилацији” тренутно запослено око 330 радника.

- Упркос свим потешкоћама никога од запослених у протеклом периоду нисмо послали кући. Свима смо исплатили пуне плате и ниједног тренутка није било ријечи о њиховом смањењу - рекао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана