Tone uglja i briketa čekaju ino-kupce

Milijana Latinović
Tone uglja i briketa čekaju ino-kupce

TESLIĆ - Hemijska industrija “Destilacija” iz Teslića godinu je započela sa dovoljno sirovine koja je obećavala dobre poslovne rezultate, ali je pandemija virusa korona zaustavila pogone i onemogućila izvoz, zbog čega u skladištu tog preduzeća oko 1.800 tona uglja i briketa još čeka plasman na ino-tržište.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor “Destilacije” Zoran Škrebić, podsjetivši da je godišnjim ugovorom planirano da do kraja godine prerade 96.000 metara kubnih sirovine.

-  Imali smo dovoljno veliku prelaznu zalihu osnovne sirovine. Iz toga smo mogli proizvesti dosta dobru zalihu uglja i briketa za roštiljanje, što nam je dalo osnova da sklopimo dobre poslovne ugovore. Pred sami početak sezone, sredinom marta, naša skladišta su bila dupke puna, 2.800 tona uglja i briketa u tom trenutku bilo je spakovano i spremno za prodaju na zapadnom tržištu, ali je onda sve stalo  - rekao je Škrebić.

Međutim, planove ovog preduzeća, kao i mnogih drugih, pomrsila je pandemija pa je proces proizvodnje bio zaustavljen 23 dana. U tom periodu, pojasnio je Škrebić, obavili su kompletan remont i detaljno čišćenje postrojenja.  

- Situacija se počela popravljati početkom aprila i proizvodnja je nastavljena. Na sreću nismo imali zaraženih radnika, tako da bar u tom smislu poslovanje nije bilo ugroženo - rekao je Škrebić.

Dodao je da je plasman proizvoda ponovo počeo, ali da to nije ni blizu dinamike koja bi trebala da bude.

- Proizvodnja teče i skladište se stalno dopunjava. Od ukupnog plana nabavke osnovne sirovine realizovali smo oko 33 odsto i to je veoma dobra dinamika da bi se mogao ispuniti ugovor o nabavci šumskih drvnih sortimenata - do kraja godine.

Sezona je u punom jeku i vidjećemo kako će se situacija odvijati i da li će biti drugog talasa pandemije - rekao je Škrebić.

Dodao je da je  zadovoljan procesom nabavke sirovine te da je ove godine i vrijeme pogodovalo drvoprerađivačima, jer su trupci stizali i u prva tri mjeseca.

- Imajući u vidu činjenicu da se rezultat poredi sa onim iz istog perioda lani koji nije bio dobar, problemi nisu toliko veliki kao u drugim preduzećima, tako da nismo imali uslove da apliciramo za pomoć Vlade RS iako smo imali poteškoće u poslovanju - rekao je Škrebić.

Zaposleni

Zoran Škrebić je rekao da je u “Destilaciji” trenutno zaposleno oko 330 radnika.

- Uprkos svim poteškoćama nikoga od zaposlenih u proteklom periodu nismo poslali kući. Svima smo isplatili pune plate i nijednog trenutka nije bilo riječi o njihovom smanjenju - rekao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana