Сунце пуни чаше добрим вином

Јана Кезић
Сунце пуни чаше добрим вином

БАЊАЛУКА - Сушни период и јако сунце пријало је грожђу у домаћим виноградима, а винари широм Републике Српске предвиђају да ће ова година бити изузетно добра.

Виноградари се увелико припремају за бербу грожђа, јер су гроздови кренули да зрију па почетак сезоне очекују за око мјесец дана.

Предсједник Удружења виноградара и винара Републике Српске Александар Бањац рекао је за “Глас Српске”, да виноградари за сада очекују берићетну годину, али да је прерано причати о резултатима.

- До бербе има око мјесец, зависно од сорте грожђа. Ако не буде превише кише или не дај Боже леда у овом “финишу”, можемо очекивати изузетно добру годину - казао је Бањац који има и своју винарију у Козарској Дубици.

Он је додао да ће бербе грожђа у овој години почети нешто касније у односу на обично, али да се винари надају најбољем.

Према ријечима агронома Бранка Анђелића из Требиња, сушни дани у једну руку погодују виновој лози, јер је штите од биљних болести, али су виноградари морали да залијевају лозе.

- Сматрам да ће бити мало већи принос у односу на прошлу годину - казао је Анђелић, додајући да берба зависи од године, сорте као и од парцеле.

Како каже, прије бербе се узимају узорци те се мјере одређени параметри, а када њихова висина досегне одговарајући ниво то је знак виноградарима да је њихово грожђе спремно за бербу.

Према ријечима Анђелића, у нашим виноградима наприје сазријева сорта грожђа “шардоне”, која се прва бере у августу.

- У септембру виноградари почињу са бербом сорти “вранац”, “мерлот” и “жилавке” , а у октобру се бере “каберна” - рекао је Анђелић.

Агрономи су сагласни да је још рано да би се говорило о квалитету овогодишњег рода грожђа, али да би квалитет могли поредити са 2017. и 2018. годином, која је била успјешна због велике суше.

Иако паклене врућине муче већину становништва, винари задовољно трљају руке, јер је продаја вина порасла и смијеши им се успјешна сезона.

У требињској винарији “Вукоје” казали су, да су задовољни досадашњим бројем посјетилаца.

- За сада смо задовољни продајом вина. Након прошле године,која је била тешка, назиру се бољи дани - рекли су у винарији “Вукоје” додајући да се надају, да ће се овакав тренд наставити те да ће они који уживају у чаши доброг вина радо свраћати код њих.

Да почетак године, због пандемије вируса корона, није био обећавајући сматрају и њихови суграђани из винарије “Анђелић”.

- Било је неизвјесно, јер је опала продаја вина, али се доласком прољећа ситуација промијенила набоље. Период од маја па до сада је стварно добар - рекли су у винарији “Анђелић”.

Додали су да Требиње у љетном периоду врви од туриста, што свакако утиче и на пораст продаје овог чувеног пића у граду на Требишњици.

Извоз

Херцеговачки винари прошле године имали су, како кажу, проблема са извозом вина због пандемије вируса корона. Попуштање епидемиолошких мјера и слободније кретање људи и робе утицало је да ова година буде знатно боља, али ипак неће, како наводе, успјети да надокнаде прошлогодишњу штету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана