Sunce puni čaše dobrim vinom

Jana Kezić
Sunce puni čaše dobrim vinom

BANjALUKA - Sušni period i jako sunce prijalo je grožđu u domaćim vinogradima, a vinari širom Republike Srpske predviđaju da će ova godina biti izuzetno dobra.

Vinogradari se uveliko pripremaju za berbu grožđa, jer su grozdovi krenuli da zriju pa početak sezone očekuju za oko mjesec dana.

Predsjednik Udruženja vinogradara i vinara Republike Srpske Aleksandar Banjac rekao je za “Glas Srpske”, da vinogradari za sada očekuju berićetnu godinu, ali da je prerano pričati o rezultatima.

- Do berbe ima oko mjesec, zavisno od sorte grožđa. Ako ne bude previše kiše ili ne daj Bože leda u ovom “finišu”, možemo očekivati izuzetno dobru godinu - kazao je Banjac koji ima i svoju vinariju u Kozarskoj Dubici.

On je dodao da će berbe grožđa u ovoj godini početi nešto kasnije u odnosu na obično, ali da se vinari nadaju najboljem.

Prema riječima agronoma Branka Anđelića iz Trebinja, sušni dani u jednu ruku pogoduju vinovoj lozi, jer je štite od biljnih bolesti, ali su vinogradari morali da zalijevaju loze.

- Smatram da će biti malo veći prinos u odnosu na prošlu godinu - kazao je Anđelić, dodajući da berba zavisi od godine, sorte kao i od parcele.

Kako kaže, prije berbe se uzimaju uzorci te se mjere određeni parametri, a kada njihova visina dosegne odgovarajući nivo to je znak vinogradarima da je njihovo grožđe spremno za berbu.

Prema riječima Anđelića, u našim vinogradima naprije sazrijeva sorta grožđa “šardone”, koja se prva bere u avgustu.

- U septembru vinogradari počinju sa berbom sorti “vranac”, “merlot” i “žilavke” , a u oktobru se bere “kaberna” - rekao je Anđelić.

Agronomi su saglasni da je još rano da bi se govorilo o kvalitetu ovogodišnjeg roda grožđa, ali da bi kvalitet mogli porediti sa 2017. i 2018. godinom, koja je bila uspješna zbog velike suše.

Iako paklene vrućine muče većinu stanovništva, vinari zadovoljno trljaju ruke, jer je prodaja vina porasla i smiješi im se uspješna sezona.

U trebinjskoj vinariji “Vukoje” kazali su, da su zadovoljni dosadašnjim brojem posjetilaca.

- Za sada smo zadovoljni prodajom vina. Nakon prošle godine,koja je bila teška, naziru se bolji dani - rekli su u vinariji “Vukoje” dodajući da se nadaju, da će se ovakav trend nastaviti te da će oni koji uživaju u čaši dobrog vina rado svraćati kod njih.

Da početak godine, zbog pandemije virusa korona, nije bio obećavajući smatraju i njihovi sugrađani iz vinarije “Anđelić”.

- Bilo je neizvjesno, jer je opala prodaja vina, ali se dolaskom proljeća situacija promijenila nabolje. Period od maja pa do sada je stvarno dobar - rekli su u vinariji “Anđelić”.

Dodali su da Trebinje u ljetnom periodu vrvi od turista, što svakako utiče i na porast prodaje ovog čuvenog pića u gradu na Trebišnjici.

Izvoz

Hercegovački vinari prošle godine imali su, kako kažu, problema sa izvozom vina zbog pandemije virusa korona. Popuštanje epidemioloških mjera i slobodnije kretanje ljudi i robe uticalo je da ova godina bude znatno bolja, ali ipak neće, kako navode, uspjeti da nadoknade prošlogodišnju štetu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana