Странци и роботи мијењају домаће раднике

Милош Васиљевић
Странци и роботи мијењају домаће раднике

БАЊАЛУКА - Металска индустрија у БиХ суочава се са великим проблемом због одлива квалификоване радне снаге у европске земље, па су власници фирми приморани да увозе кадар из иностранства, али и да радна мјеста попуњавају роботима.

Иако су плате и у домаћим фирмама у овој области доста веће него у већини других привредних грана, ријетки су радници који ће одбити понуду из иностранства те остати да раде у БиХ.

Једно од предузећа које се због тога нашло у проблему је и “Ћосићпромекс” из Усоре чији власник Миро Ћосић каже да је био приморан да посегне за обученим радницима из Турске.

- Довео сам експериментално четири радника из Турске, а намјера ми је “увести” 100 радника у БиХ. Заваривачи, бродобравари, бравари, најтраженија су занимања на тржишту рада - рекао је Ћосић за “Глас”.

Он каже да плате зависе од квалификација радника, па тако они са високим знањем имају и хиљаду евра, али радници почетници крећу са нижим износом.

Према његовим ријечима, потребно је скратити бирократске процедуре приликом запошљавања странаца и допустити им да раде легално, посебно код оних занимања која су неопходна фирмама у БиХ.

- Пошто се у нашој земљи врти доста страних радника, треба учинити све да се они легално запошљавају - истакао је Ћосић.

Директор и власник дервентског “Металац МБМ” Слободан Голуб каже за “Глас” да су од почетка године наишли на разне проблеме, од повећања цијена репроматеријала, одласка стручног кадра, али да без обзира на све одолијевају проблемима.

- “Металац МБМ” на тржишту је већ 25 година, нисмо осјећали проблеме недостатка радне снаге све до прошле године. Радници су и раније одлазили, ми смо та мјеста попуњавали, али сада је већ постао велики проблем наћи квалитетан кадар. Имамо добру сарадњу са Стручном и техничком школом из Дервенте. Прихватамо ученике, држимо их на пракси, годину или двије, али и они одоше - рекао је Голуб.

Почетни услови су добри, али некада ни то није довољно.

- Ове године код нас је дошао само један ученик који је добио диплому. Његова прва плата биће између 1.200 и 1.300 КМ нето. У металској струци највише недостаје заваривача, те бравара. Ми смо тај проблем ријешили роботима, у посљедњих пет година купили смо три робота за заваривање, а преговарамо и о четвртом. Роботом мијењамо два изузетно добра заваривача, у неким пословима и три, а има квалитет који се не може мјерити - казао је Голуб.

Иако прате нове технологије, увелико размишљају о увозу радника.

- Једноставно, бићемо приморани. Нуди нам се више посла него што ми можемо урадити сада са овом радном снагом. Ми смо 97 одсто оријентисани на извоз - рекао је Голуб и додао да запошљавају 60 људи са просјечном бруто платом од 2.260 КМ.

Преквалификација

Миро Ћосић наглашава да ни преквалификација не даје резултате, јер људи чим науче занат одоше у иностранство.

- Потрошимо три хиљаде КМ да направимо заваривача, онда тог истог човјека зове државна агенција из Сарајева и каже иди на биро мјесец дана па ћеш ићи с бироа у Њемачку, то је зло које функционише - тврди Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана