Раст потрошње ублажава удар рецесије

Милијана Латиновић
Раст потрошње ублажава удар рецесије

БАЊАЛУКА - Свјетска банка смањила је процјене раста бруто домаћег производа (БДП) у БиХ у овој години на 2,9 одсто, а према ријечима упућених, једини излаз јесте окретање домаћој производњи и раст унутрашње потрошње.

Иако се лани БДП вратио на 6,5 одсто и Свјетска банка у јануару ове године прогнозирала за БиХ раст од три процента, у најновијем извјештају те финансијске институције процјене су смањене за 0,1 одсто. Из Свјетске банке предвиђају да ће реални раст БДП-а у наредној години износити 3,1 одсто, те да се тек 2024. године може очекивати раст од 3,5 одсто.

- Сукоб у Украјини погоршаће притиске на цијене, што ће резултирати стопом инфлације од 4,8 одсто у овој години. Економски раст БиХ зависиће од повећања приватне потрошње подстакнуте дознакама - наведено је у извјештају. Из Свјетске банке упозоравају да би дуготрајни ефекти сукоба у Украјини могли успорити опоравак ЕУ што би негативно утицало на потражњу за робом из БиХ.

Економиста Александар Љубоја рекао је да је очекивати да стопа БДП-а настави падати.

- Ситуација се не смирује, енергенти су све скупљи, ланци снабдијевања пуцају, дошли смо и до одређених психолошких момената у појединим државама када се јавља паника међу становништвом и демотивисаност за рад. Та суморна слика јесте наша реалност, нажалост - рекао је Љубоја.

Додао је да је међународна политика таква да нема мјеста за компромис.

- Док је политика таква и док постоје сукоби који очигледно одговарају појединим економијама имаћемо овакву ситуацију у Европи. Економије на Старом континенту ће веома стагнирати усљед свега што се дешава, док ће остале профитирати. Неће бити свих роба које су потребне и нама и цијелој Европи, а њихове цијене ће само да расту и њих ће диктирати САД, те Далеки и Блиски исток - упозорио је Љубоја.

Наглашава да су даља поскупљења репроматеријала и енергената очекивана и да је продубљивање рецесије неминовно.

- Наша економија која је увозно оријентисана, мала и крхка може само очекивати пад БДП-а, а један вид борбе против свега тога јесте окретање домаћој производњи и повећање унутрашње потрошње - рекао је Љубоја.

Са друге стране, у Привредној комори Српске кажу да је протекли период показао да је давање било каквих прогноза веома незахвално.

- Све што се дешава на свјетском тржишту одражава се и на пословање наше привреде, међутим, охрабрује то што је у прва два мјесеца ове године у односу на исти период прошле прерађивачка индустрија Српске порасла за 5,8 одсто, промет у индустрији је повећан за скоро 35 одсто. Осим тога и извоз је повећан за 38 одсто у ова два мјесеца. Све то показује да привреда Српске одолијева изазовима - истакао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Дознаке

У извјештају Свјетске банке наведено је да би спорији раст у ЕУ могао да ограничи дознаке из иностранства од којих БиХ зависи јер оне чине близу осам одсто БДП-а.

У прошлој години дијаспора је кући послала нешто више од три милијарде марака, што је за око пола милијарде више у односу на годину раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана