Rast potrošnje ublažava udar recesije

Milijana Latinović
Rast potrošnje ublažava udar recesije

BANjALUKA - Svjetska banka smanjila je procjene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH u ovoj godini na 2,9 odsto, a prema riječima upućenih, jedini izlaz jeste okretanje domaćoj proizvodnji i rast unutrašnje potrošnje.

Iako se lani BDP vratio na 6,5 odsto i Svjetska banka u januaru ove godine prognozirala za BiH rast od tri procenta, u najnovijem izvještaju te finansijske institucije procjene su smanjene za 0,1 odsto. Iz Svjetske banke predviđaju da će realni rast BDP-a u narednoj godini iznositi 3,1 odsto, te da se tek 2024. godine može očekivati rast od 3,5 odsto.

- Sukob u Ukrajini pogoršaće pritiske na cijene, što će rezultirati stopom inflacije od 4,8 odsto u ovoj godini. Ekonomski rast BiH zavisiće od povećanja privatne potrošnje podstaknute doznakama - navedeno je u izvještaju. Iz Svjetske banke upozoravaju da bi dugotrajni efekti sukoba u Ukrajini mogli usporiti oporavak EU što bi negativno uticalo na potražnju za robom iz BiH.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je da je očekivati da stopa BDP-a nastavi padati.

- Situacija se ne smiruje, energenti su sve skuplji, lanci snabdijevanja pucaju, došli smo i do određenih psiholoških momenata u pojedinim državama kada se javlja panika među stanovništvom i demotivisanost za rad. Ta sumorna slika jeste naša realnost, nažalost - rekao je Ljuboja.

Dodao je da je međunarodna politika takva da nema mjesta za kompromis.

- Dok je politika takva i dok postoje sukobi koji očigledno odgovaraju pojedinim ekonomijama imaćemo ovakvu situaciju u Evropi. Ekonomije na Starom kontinentu će veoma stagnirati usljed svega što se dešava, dok će ostale profitirati. Neće biti svih roba koje su potrebne i nama i cijeloj Evropi, a njihove cijene će samo da rastu i njih će diktirati SAD, te Daleki i Bliski istok - upozorio je Ljuboja.

Naglašava da su dalja poskupljenja repromaterijala i energenata očekivana i da je produbljivanje recesije neminovno.

- Naša ekonomija koja je uvozno orijentisana, mala i krhka može samo očekivati pad BDP-a, a jedan vid borbe protiv svega toga jeste okretanje domaćoj proizvodnji i povećanje unutrašnje potrošnje - rekao je Ljuboja.

Sa druge strane, u Privrednoj komori Srpske kažu da je protekli period pokazao da je davanje bilo kakvih prognoza veoma nezahvalno.

- Sve što se dešava na svjetskom tržištu odražava se i na poslovanje naše privrede, međutim, ohrabruje to što je u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle prerađivačka industrija Srpske porasla za 5,8 odsto, promet u industriji je povećan za skoro 35 odsto. Osim toga i izvoz je povećan za 38 odsto u ova dva mjeseca. Sve to pokazuje da privreda Srpske odolijeva izazovima - istakao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Doznake

U izvještaju Svjetske banke navedeno je da bi sporiji rast u EU mogao da ograniči doznake iz inostranstva od kojih BiH zavisi jer one čine blizu osam odsto BDP-a.

U prošloj godini dijaspora je kući poslala nešto više od tri milijarde maraka, što je za oko pola milijarde više u odnosu na godinu ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana