Поједини хладњачари саопштили откупну цијену “црвеног злата”, произвођачи одахнули: Килограм малина 3,50 марака

Милијана Латиновић
Поједини хладњачари саопштили откупну цијену “црвеног злата”, произвођачи одахнули: Килограм малина 3,50 марака

БАЊАЛУКА - Произвођачи “црвеног злата” у Српској коначно могу да одахну јер су поједини хладњачари саопштили да ће килограм малина платити по цијени од 3,50 марака што ће донекле сачувати производњу и воћарима донијети иоле добру зараду.

Ниска откупна цијена у протекле три године малинаре је довела на ивицу амбиса па су многи уништили малињаке и дигли руке од производње, иако су се задужили да би је започели.

Власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић први је јуче саопштио откупну цијену малина и произвођачима понудио најнижи прихватљив износ.

- Понудио сам 3,50 марака по килограму плус ПДВ. Уколико произвођач доноси род плаћамо толико, а ако моја возила иду по малине онда одбијемо само трошкове превоза. Међутим, малина је већ у хладњачи, откупили смо око 800 тона плус 200 тона купине - рекао је Ранкић и додао да је већину откупљеног воћа отплатио те да ће наредних дана исплатити и остатак. Ранкић је казао да је ове године откупио мање количине него што је планирао, јер је род тог воћа био слабији него претходних година.

- Чекао сам да неко изађе са цијеном, међутим хладњачари се све нешто нећкају, калкулишу, ја сам изашао први. Произвођачи су чини ми се задовољни, а са друге стране сматрам да је реална откупна цијена три марке. Међутим, ове године принос је подбацио и дао сам већу цијену. Надам се да ћемо сви бити задовољни - поручио је Ранкић.

Нагласио је да има обезбијеђено тржиште за малине, тако да пласман тог воћа није споран.

- Малине извозим у западну Европу и нема потребе да више чекамо и калкулишемо с цијеном - рекао је Ранкић који има хладњачу капацитета око 2.000 тона.

За разлику од њега у сарајевској фирми “Хербос Натура” кажу да још нису формирали цијену, али да ће то учинити наредних дана.

- У току је берба сорте полка, а има још и микера тако да нисмо све завршили - казали су у том предузећу.

Понуђена цијена од 3,50 марака за произвођаче овог воћа је задовољавајућа.

- Цијена је прихватљива. Иста цијена је била и у Љубовији, преко Дрине, тако да нисмо више ни очекивали. Ова цијена омогућава опстанак и улива нам какву-такву наду да ширимо производњу - рекао је предсједник Удружења произвођача малине “Виламет” Љубиша Алемпић, додавши да је из године у годину све мање произвођача и све мање овог црвеног воћа.

 Квалитет

Петко Ранкић истиче да на простору регије Бирач није било више од 3.000 тона малина ове године.

- Овогодишњи род је мањи за око 30 одсто, али је малина доброг квалитета - рекао је Ранкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана