Pojedini hladnjačari saopštili otkupnu cijenu “crvenog zlata”, proizvođači odahnuli: Kilogram malina 3,50 maraka

Milijana Latinović
Pojedini hladnjačari saopštili otkupnu cijenu “crvenog zlata”, proizvođači odahnuli: Kilogram malina 3,50 maraka

BANjALUKA - Proizvođači “crvenog zlata” u Srpskoj konačno mogu da odahnu jer su pojedini hladnjačari saopštili da će kilogram malina platiti po cijeni od 3,50 maraka što će donekle sačuvati proizvodnju i voćarima donijeti iole dobru zaradu.

Niska otkupna cijena u protekle tri godine malinare je dovela na ivicu ambisa pa su mnogi uništili malinjake i digli ruke od proizvodnje, iako su se zadužili da bi je započeli.

Vlasnik hladnjače “Agro dr” Petko Rankić prvi je juče saopštio otkupnu cijenu malina i proizvođačima ponudio najniži prihvatljiv iznos.

- Ponudio sam 3,50 maraka po kilogramu plus PDV. Ukoliko proizvođač donosi rod plaćamo toliko, a ako moja vozila idu po maline onda odbijemo samo troškove prevoza. Međutim, malina je već u hladnjači, otkupili smo oko 800 tona plus 200 tona kupine - rekao je Rankić i dodao da je većinu otkupljenog voća otplatio te da će narednih dana isplatiti i ostatak. Rankić je kazao da je ove godine otkupio manje količine nego što je planirao, jer je rod tog voća bio slabiji nego prethodnih godina.

- Čekao sam da neko izađe sa cijenom, međutim hladnjačari se sve nešto nećkaju, kalkulišu, ja sam izašao prvi. Proizvođači su čini mi se zadovoljni, a sa druge strane smatram da je realna otkupna cijena tri marke. Međutim, ove godine prinos je podbacio i dao sam veću cijenu. Nadam se da ćemo svi biti zadovoljni - poručio je Rankić.

Naglasio je da ima obezbijeđeno tržište za maline, tako da plasman tog voća nije sporan.

- Maline izvozim u zapadnu Evropu i nema potrebe da više čekamo i kalkulišemo s cijenom - rekao je Rankić koji ima hladnjaču kapaciteta oko 2.000 tona.

Za razliku od njega u sarajevskoj firmi “Herbos Natura” kažu da još nisu formirali cijenu, ali da će to učiniti narednih dana.

- U toku je berba sorte polka, a ima još i mikera tako da nismo sve završili - kazali su u tom preduzeću.

Ponuđena cijena od 3,50 maraka za proizvođače ovog voća je zadovoljavajuća.

- Cijena je prihvatljiva. Ista cijena je bila i u Ljuboviji, preko Drine, tako da nismo više ni očekivali. Ova cijena omogućava opstanak i uliva nam kakvu-takvu nadu da širimo proizvodnju - rekao je predsjednik Udruženja proizvođača maline “Vilamet” Ljubiša Alempić, dodavši da je iz godine u godinu sve manje proizvođača i sve manje ovog crvenog voća.

 Kvalitet

Petko Rankić ističe da na prostoru regije Birač nije bilo više od 3.000 tona malina ove godine.

- Ovogodišnji rod je manji za oko 30 odsto, ali je malina dobrog kvaliteta - rekao je Rankić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana