Пенали чекају стотине предузећа

Анита Јанковић Речевић
Пенали чекају стотине предузећа

БАЊАЛУКА - Пракса великог броја обвезника у Српској да не предају завршне рачуне Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) иако је то законска обавеза, настављена је и у овој години, а послодавци тврде да је разлог обимност тог посла, а не покушај прикривања пословних резултата.

Наиме, пословни субјекти у Српској дужни су да АПИФ-у до краја фебруара предају финансијске извјештаје за прошлу годину с циљем прикупљања што већег броја квалитетних података, али у претходном периоду велики број њих то није чинио.

Када су у питању прошлогодишњи извјештаји, вршилац дужности директора АПИФ-а Горан Бобар рекао је у петак да су привредна друштва, предузетници и друга правна лица у Српској до сада предали 19.461 финансијски извјештај.

Он је навео да то није коначан број извјештаја, јер су, поређења ради, пословни субјекти лани предали 19.625 наведених извјештаја.

- То нам даје за право да тврдимо да ћемо ове године имати знатнији раст броја предатих завршних рачуна. Разлоге за такво нешто можемо тражити и у већем броју новорегистрованих субјеката лани, али и у контролама Пореске управе РС којима су претходиле наше анализе, а у којима смо утврдили да у Српској активно послује више од 1.200 пословних субјеката који не предају завршне рачуне - рекао је Бобар и напоменуо да ће они привредни субјекти који у наредним данима буду предавали своје извјештаје платити и пенале који износе 50 одсто цијене будући да је истекао законски рок за предају завршних рачуна за прошлу годину. 

Бобар је прецизирао да је законска обавеза АПИФ-а да Министарству финансија РС до 31. марта достави коначну анализу пословања привреде Српске када ће бити познат коначан број предатих извјештаја, наводећи да ће те информације бити представљене и на другој Пословној конференцији АПИФ-а, заказаној за 4. април у бањалучком Банском двору.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да је израда завршног рачуна обиман посао и захтијева доста времена.

- Разлог могу бити недовољни капацитети књиговодствених сервиса, јер мањи привредни субјекти немају запослене своје рачуновође и те послове им раде сервиси који пак ту услугу пружају већем броју привредника па самим тим не могу у законски предвиђеном року стићи завршити сву ту количину посла. Негдје је то ствар и незнања, а понегдје и лоше организације и љености - рекао је Тривић и додао да би поједностављење рачуноводствених послова могло бити рјешење којим би се избјегла кашњења у предаји извјештаја.

Он је навео да неподношењем финансијских извјештаја АПИФ-у привредници ништа не могу прикрити, јер су пореске обавезе видљиве и без њега.

- С друге стране, ако ресорно министарство добије податке да има субјеката који нису предали завршни рачун, Пореска управа би требало да против тих пословних субјеката предузме одређене мјере - категоричан је Тривић.

Новооснована предузећа

Руководилац Службе продаје у АПИФ-у Владимир Благојевић истакао је да је у прва два мјесеца ове године у Српској основано 207 пословних субјеката, што је за 49 више у односу на исти период лани.

- Са друге стране, угашено их је 45, док је у истом периоду лани затворено 56 наведених субјеката. Највише новооснованих фирми у овој години је у Бањалуци и то 94, те у Бијељини 22, а када је у питању дјелатност инвеститорима је производња електричне енергије најпривлачнија - рекао је Благојевић и навео да је само у фебруару било 38 страних улагача, највише из Србије, Словеније и Кине, који су основали 35 предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана