Penali čekaju stotine preduzeća

Anita Janković Rečević
Penali čekaju stotine preduzeća

BANjALUKA - Praksa velikog broja obveznika u Srpskoj da ne predaju završne račune Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) iako je to zakonska obaveza, nastavljena je i u ovoj godini, a poslodavci tvrde da je razlog obimnost tog posla, a ne pokušaj prikrivanja poslovnih rezultata.

Naime, poslovni subjekti u Srpskoj dužni su da APIF-u do kraja februara predaju finansijske izvještaje za prošlu godinu s ciljem prikupljanja što većeg broja kvalitetnih podataka, ali u prethodnom periodu veliki broj njih to nije činio.

Kada su u pitanju prošlogodišnji izvještaji, vršilac dužnosti direktora APIF-a Goran Bobar rekao je u petak da su privredna društva, preduzetnici i druga pravna lica u Srpskoj do sada predali 19.461 finansijski izvještaj.

On je naveo da to nije konačan broj izvještaja, jer su, poređenja radi, poslovni subjekti lani predali 19.625 navedenih izvještaja.

- To nam daje za pravo da tvrdimo da ćemo ove godine imati znatniji rast broja predatih završnih računa. Razloge za takvo nešto možemo tražiti i u većem broju novoregistrovanih subjekata lani, ali i u kontrolama Poreske uprave RS kojima su prethodile naše analize, a u kojima smo utvrdili da u Srpskoj aktivno posluje više od 1.200 poslovnih subjekata koji ne predaju završne račune - rekao je Bobar i napomenuo da će oni privredni subjekti koji u narednim danima budu predavali svoje izvještaje platiti i penale koji iznose 50 odsto cijene budući da je istekao zakonski rok za predaju završnih računa za prošlu godinu. 

Bobar je precizirao da je zakonska obaveza APIF-a da Ministarstvu finansija RS do 31. marta dostavi konačnu analizu poslovanja privrede Srpske kada će biti poznat konačan broj predatih izvještaja, navodeći da će te informacije biti predstavljene i na drugoj Poslovnoj konferenciji APIF-a, zakazanoj za 4. april u banjalučkom Banskom dvoru.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da je izrada završnog računa obiman posao i zahtijeva dosta vremena.

- Razlog mogu biti nedovoljni kapaciteti knjigovodstvenih servisa, jer manji privredni subjekti nemaju zaposlene svoje računovođe i te poslove im rade servisi koji pak tu uslugu pružaju većem broju privrednika pa samim tim ne mogu u zakonski predviđenom roku stići završiti svu tu količinu posla. Negdje je to stvar i neznanja, a ponegdje i loše organizacije i ljenosti - rekao je Trivić i dodao da bi pojednostavljenje računovodstvenih poslova moglo biti rješenje kojim bi se izbjegla kašnjenja u predaji izvještaja.

On je naveo da nepodnošenjem finansijskih izvještaja APIF-u privrednici ništa ne mogu prikriti, jer su poreske obaveze vidljive i bez njega.

- S druge strane, ako resorno ministarstvo dobije podatke da ima subjekata koji nisu predali završni račun, Poreska uprava bi trebalo da protiv tih poslovnih subjekata preduzme određene mjere - kategoričan je Trivić.

Novoosnovana preduzeća

Rukovodilac Službe prodaje u APIF-u Vladimir Blagojević istakao je da je u prva dva mjeseca ove godine u Srpskoj osnovano 207 poslovnih subjekata, što je za 49 više u odnosu na isti period lani.

- Sa druge strane, ugašeno ih je 45, dok je u istom periodu lani zatvoreno 56 navedenih subjekata. Najviše novoosnovanih firmi u ovoj godini je u Banjaluci i to 94, te u Bijeljini 22, a kada je u pitanju djelatnost investitorima je proizvodnja električne energije najprivlačnija - rekao je Blagojević i naveo da je samo u februaru bilo 38 stranih ulagača, najviše iz Srbije, Slovenije i Kine, koji su osnovali 35 preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana