Откривен цемент за сиву зону

Милијана Латиновић
Откривен цемент за сиву зону

БАЊАЛУКА - Контролама произвођача бетона за грађевинарство у БиХ, које и даље трају, откривене су значајне количине ринфузног цемента који је про форме раздужен у малопродаји, а све с циљем производње и промета бетона на црно.

Истакли су то у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, појаснивши да су контроле обвезника који се баве производњом бетона за грађевинарство и осталих производа од бетона започеле 22. јула и трајаће све до краја октобра.

Додали су да план контроле подразумијева двије фазе, те да је прва фаза подразумијевала информативне контроле код произвођача и увозника, односно дистрибутера цемента, са акцентом на промет цемента у ринфузи.

- У наведеној фази реализовано је укупно 36 информативних контрола, у којима су прикупљани подаци о купцима и количинама ринфузног цемента који се превасходно може користити у процесу производње бетона за даљу продају или за потребе градње објеката од стране самог власника бетонаре - навели су у УИО.

Додају да је друга фаза, која је започела половином августа, обухватила извршење дјелимичних контрола са разрезом код произвођача бетона, а на основу података прикупљених из прве фазе.

- У том погледу покренуто је укупно 77 дјелимичних контрола са разрезом и тај број није коначан. Како су наведене контроле у току, у овом моменту се не можемо изјаснити о износима могућих додатних разреза који би прије свега требало да се огледају у неприказаној реализацији готовог бетона. Међутим, већ сада је извјесна значајна количина евидентираног цемента у ринфузи која је код појединих обвезника про форме раздужена у малопродаји, иако се у случају ринфузног цемента ради о производу који није подесан за продају путем малопродаје на непознатог купца, мада је купац, у ствари, познат - рекли су у УИО.

Нагласили су да се ради о значајним количинама ринфузног цемента које су на наведени начин раздужене од стране појединих обвезника, а с коначним циљем производње бетона а  да се он не прикаже у пословним евиденцијама.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић истиче за “Глас Српске” да подржава све иницијативе које покрећу надлежне институције, а које су у легитимним прописима, с тим да уколико прописи нису добри, треба их уређивати и доводити у оквире прихватљиве привреди.

- Залажемо се за равноправну тржишну утакмицу и смањење нелојалне конкуренције. Свакако, ово су акције које ће у доброј мјери сузбити производњу бетона и бетонских производа у сивој зони, те уједначити полазне основе свих учесника у процесу производње, а истовремено заштитити она привредна друштва која послују на потпуно легалан начин - рекао је Петровић.

План

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да су, водећи се одређеним показатељима у овом сегменту грађевинарства, сачинили план контролних активности обвезника који се баве производњом бетона за грађевинарство и осталих производа од бетона.

- Циљ је контрола правилности исказивања промета у дјелатности производње и испоруке бетона, односно контрола поштивања прописа из области индиректних пореза - навели су у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана