Otkriven cement za sivu zonu

Milijana Latinović
Otkriven cement za sivu zonu

BANjALUKA - Kontrolama proizvođača betona za građevinarstvo u BiH, koje i dalje traju, otkrivene su značajne količine rinfuznog cementa koji je pro forme razdužen u maloprodaji, a sve s ciljem proizvodnje i prometa betona na crno.

Istakli su to u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pojasnivši da su kontrole obveznika koji se bave proizvodnjom betona za građevinarstvo i ostalih proizvoda od betona započele 22. jula i trajaće sve do kraja oktobra.

Dodali su da plan kontrole podrazumijeva dvije faze, te da je prva faza podrazumijevala informativne kontrole kod proizvođača i uvoznika, odnosno distributera cementa, sa akcentom na promet cementa u rinfuzi.

- U navedenoj fazi realizovano je ukupno 36 informativnih kontrola, u kojima su prikupljani podaci o kupcima i količinama rinfuznog cementa koji se prevashodno može koristiti u procesu proizvodnje betona za dalju prodaju ili za potrebe gradnje objekata od strane samog vlasnika betonare - naveli su u UIO.

Dodaju da je druga faza, koja je započela polovinom avgusta, obuhvatila izvršenje djelimičnih kontrola sa razrezom kod proizvođača betona, a na osnovu podataka prikupljenih iz prve faze.

- U tom pogledu pokrenuto je ukupno 77 djelimičnih kontrola sa razrezom i taj broj nije konačan. Kako su navedene kontrole u toku, u ovom momentu se ne možemo izjasniti o iznosima mogućih dodatnih razreza koji bi prije svega trebalo da se ogledaju u neprikazanoj realizaciji gotovog betona. Međutim, već sada je izvjesna značajna količina evidentiranog cementa u rinfuzi koja je kod pojedinih obveznika pro forme razdužena u maloprodaji, iako se u slučaju rinfuznog cementa radi o proizvodu koji nije podesan za prodaju putem maloprodaje na nepoznatog kupca, mada je kupac, u stvari, poznat - rekli su u UIO.

Naglasili su da se radi o značajnim količinama rinfuznog cementa koje su na navedeni način razdužene od strane pojedinih obveznika, a s konačnim ciljem proizvodnje betona a  da se on ne prikaže u poslovnim evidencijama.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović ističe za “Glas Srpske” da podržava sve inicijative koje pokreću nadležne institucije, a koje su u legitimnim propisima, s tim da ukoliko propisi nisu dobri, treba ih uređivati i dovoditi u okvire prihvatljive privredi.

- Zalažemo se za ravnopravnu tržišnu utakmicu i smanjenje nelojalne konkurencije. Svakako, ovo su akcije koje će u dobroj mjeri suzbiti proizvodnju betona i betonskih proizvoda u sivoj zoni, te ujednačiti polazne osnove svih učesnika u procesu proizvodnje, a istovremeno zaštititi ona privredna društva koja posluju na potpuno legalan način - rekao je Petrović.

Plan

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da su, vodeći se određenim pokazateljima u ovom segmentu građevinarstva, sačinili plan kontrolnih aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom betona za građevinarstvo i ostalih proizvoda od betona.

- Cilj je kontrola pravilnosti iskazivanja prometa u djelatnosti proizvodnje i isporuke betona, odnosno kontrola poštivanja propisa iz oblasti indirektnih poreza - naveli su u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana