Неизвјесно да ли ће и када Пошта Словеније расписати најављени јавни позив у БиХ

Маријана Миљић
Неизвјесно да ли ће и када Пошта Словеније расписати најављени јавни позив у БиХ

Љубљана - "Пошта Словеније" још није расписала позив за ангажовање радника из БиХ и из овог предузећа су најавили да ће тај потез повући тек када исцрпе све могућности за попуну радних мјеста радницима из Словеније и Србије.

Раније је најављено да ће "Пошта Словеније" кренути са запошљавањем кадра из БиХ. Тој вијести обрадовали су се многи незапослени који су видјели шансу у проналаску запослења у Словенији. У словеначком предузећу нису, међутим, оптимистични да ће се то ускоро догодити. Уз давање предности словеначким држављанима, на БиХ се негативно одразио и јавни позив за попуну радних мјеста у "Пошти Словеније" који је на њихов захтјев у августу расписала Национална служба за запошљавање у Србији.

- "Пошта Словеније" сусреће се са недостатком одређених профила радника. Боримо се са недостатком кадра у области испоруке, односно помоћних радника, диспечера, возача и писара. Упркос активностима на обезбјеђењу одговарајућег броја радника, суочени смо и са великим флуктуацијама радне снаге. Због тога смо тражили помоћ од завода за запошљавање у Србији и БиХ. На јавни позив у Србији стигао је велики број пријава и у току је њихова обрада. Запослили смо и двоје држављана БиХ, али јавни позив у тој земљи још нисмо објавили - казали су "Гласу Српске" у "Пошти Словеније".

Наглашавају да Словенци имају предност у запошљавању у њиховом предузећу.

- Тек када исцрпимо све те могућности и ако не досегнемо одговарајући број запослених у области испоруке, биће потребно ангажовати кадар и из БиХ - навели су у управи "Поште Словеније".

У Агенцији за запошљавање БиХ истичу да су их недавно посјетили представници "Поште Словеније".

- БиХ са Словенијом има потписан споразум о запошљавању. Представници "Поште Словеније" обавијестили су нас да им недостаје кадра. Ми смо их обавијестили да у складу са потписаним споразумом могу да нам прослиједе јавни позив за запошљавање, који ћемо објавити на нашем и сајтовима ентитетских завода за запошљавање. Јавни позив нам још није стигао, нити знамо када ће стићи - казао је портпарол Агенције за запошљавање БиХ Борис Пупић.

Познавање језика

У "Пошти Словеније" истичу да ће страни држављани које запосле бити ангажовани на позицијама гдје није потребна комуникација са клијентима.

- Странци ће бити укључени и у бесплатан програм за учење словеначког језика. На позиције возача и писара запослићемо само кандидате који имају знање словеначког - навели су у "Пошти Словеније".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана