Неимари раде пуном паром

Милијана Латиновић
Неимари раде пуном паром

БАЊАЛУКА - Грађевинари у Српској имају пуне руке посла упркос пандемији вируса корона, што потврђује и податак да је у септембру ове године издато 9,4 одсто више грађевинских дозвола у односу на исти период лани, а у предузећима која граде станове истичу да су због повећаног обима посла запослили још радника.

Према подацима Републичког завода за статистику, у септембру је издато укупно 105 грађевинских дозвола. Статистичари су израчунали да је у објектима за које су издате грађевинске дозволе планирана изградња 567 станова, што је за 118,1 одсто више у односу на септембар прошле године.

Највише грађевинских дозвола издато је за новоградњу, односно 82, док је за доградњу издато 16, једна за остале пренамјене простора у зградама и шест за остале реконструкције.

Статистика показује да у структури станова за које су издате грађевинске дозволе у септембру ове године предњаче двособни станови, а потом једнособни и трособни. Према тим подацима, планирано је свега 1,1 одсто петособних станова.

Да неимари раде пуном паром потврђују и у грађевинским предузећима, која упркос пандемији нису отпуштала раднике, већ су, како истичу, због повећаног обима посла запошљавала додатни кадар.

Власник и директор предузећа “Марковић инвест” из Лакташа Раде Марковић рекао је за “Глас Српске” да потражње за становима и те како има те да су сви станови које тренутно граде већ резервисани.

- Посла има, сви наши капацитети су ангажовани. Запослили смо десетак радника ове године и посла има, али се рокови мало “отимају” због пандемије па не стижемо да завршимо на вријеме. Ово је вријеме када морамо градити без обзира на потражњу, јер само радом можемо опстати и спасити радна мјеста - рекао је Марковић.

Посла имају и у теслићком предузећу “Фалкон”, које је такође у овој години повећало број радника. Власник и директор те фирме Момир Смиљанић рекао је да станоградња није стала.

- Раније се и до годину и по чекало на грађевинске дозволе, међутим сада све буде брзо завршено, уколико је све у реду и уколико не требају измјене регулационог плана. У сваком случају посла има - рекао је Смиљанић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја каже да је похвално да постоји интересовање за градњу.

- Грађевинска оператива је индустријска грана која ангажује још много других дјелатности од добављача материјала, горива, услужног сектора. Међутим треба бити опрезан јер цифре могу да заварају и питање је када су захтјеви за те дозволе поднесене, али је у сваком случају добро, јер ће грађевинска оператива моћи да настави свој посао. Надам се да ће тај сегмент привреде опстати - поручио је Љубоја.

 Цијене

Момир Смиљанић каже да су цијене нових станова у Бањалуци различите у зависности од локације те да је генерално у овом граду дошло до поскупљења некретнина.

- Квадрат стана се креће од 2.200 до 3.000 марака - рекао је Смиљанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана