Neimari rade punom parom

Milijana Latinović
Neimari rade punom parom

BANjALUKA - Građevinari u Srpskoj imaju pune ruke posla uprkos pandemiji virusa korona, što potvrđuje i podatak da je u septembru ove godine izdato 9,4 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na isti period lani, a u preduzećima koja grade stanove ističu da su zbog povećanog obima posla zaposlili još radnika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u septembru je izdato ukupno 105 građevinskih dozvola. Statističari su izračunali da je u objektima za koje su izdate građevinske dozvole planirana izgradnja 567 stanova, što je za 118,1 odsto više u odnosu na septembar prošle godine.

Najviše građevinskih dozvola izdato je za novogradnju, odnosno 82, dok je za dogradnju izdato 16, jedna za ostale prenamjene prostora u zgradama i šest za ostale rekonstrukcije.

Statistika pokazuje da u strukturi stanova za koje su izdate građevinske dozvole u septembru ove godine prednjače dvosobni stanovi, a potom jednosobni i trosobni. Prema tim podacima, planirano je svega 1,1 odsto petosobnih stanova.

Da neimari rade punom parom potvrđuju i u građevinskim preduzećima, koja uprkos pandemiji nisu otpuštala radnike, već su, kako ističu, zbog povećanog obima posla zapošljavala dodatni kadar.

Vlasnik i direktor preduzeća “Marković invest” iz Laktaša Rade Marković rekao je za “Glas Srpske” da potražnje za stanovima i te kako ima te da su svi stanovi koje trenutno grade već rezervisani.

- Posla ima, svi naši kapaciteti su angažovani. Zaposlili smo desetak radnika ove godine i posla ima, ali se rokovi malo “otimaju” zbog pandemije pa ne stižemo da završimo na vrijeme. Ovo je vrijeme kada moramo graditi bez obzira na potražnju, jer samo radom možemo opstati i spasiti radna mjesta - rekao je Marković.

Posla imaju i u teslićkom preduzeću “Falkon”, koje je takođe u ovoj godini povećalo broj radnika. Vlasnik i direktor te firme Momir Smiljanić rekao je da stanogradnja nije stala.

- Ranije se i do godinu i po čekalo na građevinske dozvole, međutim sada sve bude brzo završeno, ukoliko je sve u redu i ukoliko ne trebaju izmjene regulacionog plana. U svakom slučaju posla ima - rekao je Smiljanić.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže da je pohvalno da postoji interesovanje za gradnju.

- Građevinska operativa je industrijska grana koja angažuje još mnogo drugih djelatnosti od dobavljača materijala, goriva, uslužnog sektora. Međutim treba biti oprezan jer cifre mogu da zavaraju i pitanje je kada su zahtjevi za te dozvole podnesene, ali je u svakom slučaju dobro, jer će građevinska operativa moći da nastavi svoj posao. Nadam se da će taj segment privrede opstati - poručio je Ljuboja.

 Cijene

Momir Smiljanić kaže da su cijene novih stanova u Banjaluci različite u zavisnosti od lokacije te da je generalno u ovom gradu došlo do poskupljenja nekretnina.

- Kvadrat stana se kreće od 2.200 do 3.000 maraka - rekao je Smiljanić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana