Млијеко уступа мјесто јогурту

Милијана Латиновић
Млијеко уступа мјесто јогурту

БАЊАЛУКА - Мљекарски сектор у БиХ забиљежио је лани рекордну вриједност извоза од 106,6 милиона марака, а иако у пласману на инострана тржишта предњаче павлака и млијеко, учешће јогурта расте све више.

Према резултатима анализе Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ, који су представљени у петак у Сарајеву, вриједност прошлогодишњег извоза у мљекарском сектору већа је за 20 одсто у односу на 2018. годину, док је увоз лани порастао за 25,6 одсто па је покривеност увоза извозом износила 59 одсто.

- Количински посматрано биљежимо суфицит у размјени од скоро 6.855 тона, али вриједносно смо у дефициту од 73 милиона марака. Разлог за то лежи у неповољној структури размјене, јер највише извозимо млијеко и павлаку, док првенствено увозимо сир. У структури извоза порасло је учешће јогурта, а смањило се учешће дуготрајног млијека - наведено је у анализи.

Секретар асоцијације за прехрамбену индустрију СТК БиХ Тијана Мухамедагић истакла је да су тржишта обухваћена ЦЕФТА споразумом заслужна за 86 одсто извоза, док ЕУ тржишта учествују у укупном извозу са 13 одсто.

- Иако је извоз на тржиште Хрватске порастао за 33 одсто, неупоредиво бољи резултат забиљежен је у Србији, гдје је извоз више него удвостручен - рекла је Мухамедагићева.

Замјеник шефа пројекта развоја тржишне пољопривреде “Фарма два” Феђа Беговић каже да је у фокусу подршке кроз тај пројекат било побољшање квалитета сировог млијека, повећање степена прераде кроз подршку инвестицијама и увођење нових производа.

- Упоредо са растом и структура извоза се континуирано поправља, односно расте пласман производа са додатом вриједношћу, као што је јогурт. У посљедњих пет година извоз јогурта је утростручен - истакао је Беговић нагласивши да забрињава то што увоз сира константно расте.

На представљању резултата постигнутих лани у мљекарском сектору истакнуто је да је  компанија “Млијекопродукт” из Козарске Дубице лидер у извозу. Представник “Млијекопродукта” Владо Сандић рекао је да су у прошлој години забиљежили раст на свим извозним тржиштима.

Тржишта

Према подацима СТК БиХ, захваљујући расту извоза од 118 одсто тржиште Србије је прво по вриједност оствареног извоза, који је износио 38 милиона марака. Прате га тржиште Црне Горе са 35 милиона марака те Сјеверне Македоније са 17 и Хрватске са 13 милиона КМ.

 

++++++

 

 

 

 

 

Славни пар објавио посебно саопштење

 

Меган Маркл вјерује да

их породица изопштава   

 

Меган Маркл вјерује да њу и принца Харија или, како он преферира да се од сада назива, “само Харија” малтретирају чланови краљевске породице, јер желе да буду независни.

Пар је објавио посебно саопштење у којем су се пожалили да их из Бакингемске палате третирају другачије од осталих чланова породице, након што је краљица забранила пару да се након 1. априла брендира као краљевски пар.

- Меган је рекла да она и Хари нису имали другог избора него да издају јавно саопштење. Рекла је и да би њих двоје требало да се у свему томе осјећају увријеђено, а не краљевска породица. Никада им није била намјера да уновче бренд краљевске породице нити да злоупотријебе привилегије које то носи - речено је “Дејли мејлу” из кругова блиских Меган Маркл.

Меган се према наводима медија повјерила пријатељима да остатак породице не може да се носи са чињеницом да је Хари краљичин миљеник те да вјерује да је краљица била под различитим притисцима да донесе такву одлуку. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана