Mlijeko ustupa mjesto jogurtu

Milijana Latinović
Mlijeko ustupa mjesto jogurtu

BANjALUKA - Mljekarski sektor u BiH zabilježio je lani rekordnu vrijednost izvoza od 106,6 miliona maraka, a iako u plasmanu na inostrana tržišta prednjače pavlaka i mlijeko, učešće jogurta raste sve više.

Prema rezultatima analize Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, koji su predstavljeni u petak u Sarajevu, vrijednost prošlogodišnjeg izvoza u mljekarskom sektoru veća je za 20 odsto u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz lani porastao za 25,6 odsto pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 59 odsto.

- Količinski posmatrano bilježimo suficit u razmjeni od skoro 6.855 tona, ali vrijednosno smo u deficitu od 73 miliona maraka. Razlog za to leži u nepovoljnoj strukturi razmjene, jer najviše izvozimo mlijeko i pavlaku, dok prvenstveno uvozimo sir. U strukturi izvoza poraslo je učešće jogurta, a smanjilo se učešće dugotrajnog mlijeka - navedeno je u analizi.

Sekretar asocijacije za prehrambenu industriju STK BiH Tijana Muhamedagić istakla je da su tržišta obuhvaćena CEFTA sporazumom zaslužna za 86 odsto izvoza, dok EU tržišta učestvuju u ukupnom izvozu sa 13 odsto.

- Iako je izvoz na tržište Hrvatske porastao za 33 odsto, neuporedivo bolji rezultat zabilježen je u Srbiji, gdje je izvoz više nego udvostručen - rekla je Muhamedagićeva.

Zamjenik šefa projekta razvoja tržišne poljoprivrede “Farma dva” Feđa Begović kaže da je u fokusu podrške kroz taj projekat bilo poboljšanje kvaliteta sirovog mlijeka, povećanje stepena prerade kroz podršku investicijama i uvođenje novih proizvoda.

- Uporedo sa rastom i struktura izvoza se kontinuirano popravlja, odnosno raste plasman proizvoda sa dodatom vrijednošću, kao što je jogurt. U posljednjih pet godina izvoz jogurta je utrostručen - istakao je Begović naglasivši da zabrinjava to što uvoz sira konstantno raste.

Na predstavljanju rezultata postignutih lani u mljekarskom sektoru istaknuto je da je  kompanija “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice lider u izvozu. Predstavnik “Mlijekoprodukta” Vlado Sandić rekao je da su u prošloj godini zabilježili rast na svim izvoznim tržištima.

Tržišta

Prema podacima STK BiH, zahvaljujući rastu izvoza od 118 odsto tržište Srbije je prvo po vrijednost ostvarenog izvoza, koji je iznosio 38 miliona maraka. Prate ga tržište Crne Gore sa 35 miliona maraka te Sjeverne Makedonije sa 17 i Hrvatske sa 13 miliona KM.

 

++++++

 

 

 

 

 

Slavni par objavio posebno saopštenje

 

Megan Markl vjeruje da

ih porodica izopštava   

 

Megan Markl vjeruje da nju i princa Harija ili, kako on preferira da se od sada naziva, “samo Harija” maltretiraju članovi kraljevske porodice, jer žele da budu nezavisni.

Par je objavio posebno saopštenje u kojem su se požalili da ih iz Bakingemske palate tretiraju drugačije od ostalih članova porodice, nakon što je kraljica zabranila paru da se nakon 1. aprila brendira kao kraljevski par.

- Megan je rekla da ona i Hari nisu imali drugog izbora nego da izdaju javno saopštenje. Rekla je i da bi njih dvoje trebalo da se u svemu tome osjećaju uvrijeđeno, a ne kraljevska porodica. Nikada im nije bila namjera da unovče brend kraljevske porodice niti da zloupotrijebe privilegije koje to nosi - rečeno je “Dejli mejlu” iz krugova bliskih Megan Markl.

Megan se prema navodima medija povjerila prijateljima da ostatak porodice ne može da se nosi sa činjenicom da je Hari kraljičin miljenik te da vjeruje da je kraljica bila pod različitim pritiscima da donese takvu odluku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana