Милош Грујић, директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом: Имовина расте уз улагања на страним тржиштима

Милијана Латиновић
Милош Грујић, директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом: Имовина расте уз улагања на страним тржиштима

БАЊАЛУКА - Нето вриједност имовине Пензијског резервног фонда (ПРЕФ) РС на крају септембра износила је 236,40 милиона марака, што је за око 1,6 одсто више у односу на почетак пандемије вируса корона, а томе је допринијело и улагање на страним тржиштима.

 

Рекао је то за “Глас Српске” директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић нагласивши да је криза узрокована “ковидом 19” изазвала несагледиве посљедице на националне економије. Он је оцијенио да ниједна криза до сада није наступила тако брзо и узроковала дубоки пад економске активности.

- Вриједност имовине ПРЕФ-а на крају септембра износила је 237,8 милиона марака, што је за 11,3 милиона или пет одсто више у односу на исти мјесец прошле године - рекао је Грујић.

Додао је да је остварена и стабилност кретања имовине у односу на неке раније периоде, прије свега, захваљујући и реструктурираном портфељу с обзиром на то да су повећали учешће у обвезницама.

- Интересантно је да је нето вриједност имовине ПРЕФ-а порасла у односу на почетак пандемије, односно крајем марта је износила 232,72 милиона марака - истакао је Грујић. Нагласио је да је за девет мјесеци ове године ПРЕФ продао власничко учешће у пет емитената те је по том основу остварен прилив од скоро три милиона марака и реализован добитак од 1,41 милион КМ. Сходно инвестиционој политици и циљевима, истиче Грујић, продавали су акције емитената од којих не остварују профит и не исплаћују дивиденду, а добијени новац су углавном улагали у обвезнице од којих остварују приходе од камата.

- Може се рећи да је раст имовине посљедица нашег дугогодишњег опредјељења да улажемо у инструменте који носе сигуран и стабилан принос, операција на РЕПО тржишту, продаје акција које су неликвидне, а у задње вријеме и улагања на страним тржиштима - нагласио је Грујић.

Додао је да ПРЕФ и у будућности планира да настави улагати на страна тржишта.

- Дуго смо правили анализе и стратегије и чекали повољан тренутак за тај искорак. Искористили смо пад цијена на страним тржиштима, узрокован кризом коју је генерисала пандемија, и купили хартије за које сматрамо да су дугорочно одлична инвестиција. Тај потез је већ уродио плодом јер смо дио дивиденди у овој години добили управо са страних тржишта, а очували смо вриједност имовине фонда - рекао је Грујић додавши да је ефекат свега тога за Републику као извоз јер добијањем новца из иностранства унесен је новац у домаћи финансијски систем.

Говорећи о плановима ПРЕФ-а, Грујић каже да се наслањају на инвестициону политику и теже да оправдају повјерење оснивача, Фонда ПИО и Владе РС.

- Наставићемо у правцу стварања још стабилнијег портфеља како бисмо повећали износ добијених дивиденди - казао је Грујић и додао да ПРЕФ покушава да учини пензијски систем стабилнијим на дуге стазе.

Приходи

Највише прихода у овој години ПРЕФ-у су донијеле дивиденде и то око 4,8 милиона марака, те камате - 2,9 милиона КМ.

- Од продаје акција емитената “Мира” Приједор и “Херцеговинапутеви” Требиње остварен је прилив од готово три милиона марака - појаснио је Грујић додавши да је највећи одлив из фонда дивиденда оснивачу. Наиме, ПРЕФ је у мају исплатио дивиденду од 5,17 милиона КМ Фонду за пензијско и инвалидско осигурање РС и тај новац служи за подршку систему обавезног пензијског осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана