Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje PREF-om: Imovina raste uz ulaganja na stranim tržištima

Milijana Latinović
Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje PREF-om: Imovina raste uz ulaganja na stranim tržištima

BANjALUKA - Neto vrijednost imovine Penzijskog rezervnog fonda (PREF) RS na kraju septembra iznosila je 236,40 miliona maraka, što je za oko 1,6 odsto više u odnosu na početak pandemije virusa korona, a tome je doprinijelo i ulaganje na stranim tržištima.

 

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić naglasivši da je kriza uzrokovana “kovidom 19” izazvala nesagledive posljedice na nacionalne ekonomije. On je ocijenio da nijedna kriza do sada nije nastupila tako brzo i uzrokovala duboki pad ekonomske aktivnosti.

- Vrijednost imovine PREF-a na kraju septembra iznosila je 237,8 miliona maraka, što je za 11,3 miliona ili pet odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine - rekao je Grujić.

Dodao je da je ostvarena i stabilnost kretanja imovine u odnosu na neke ranije periode, prije svega, zahvaljujući i restrukturiranom portfelju s obzirom na to da su povećali učešće u obveznicama.

- Interesantno je da je neto vrijednost imovine PREF-a porasla u odnosu na početak pandemije, odnosno krajem marta je iznosila 232,72 miliona maraka - istakao je Grujić. Naglasio je da je za devet mjeseci ove godine PREF prodao vlasničko učešće u pet emitenata te je po tom osnovu ostvaren priliv od skoro tri miliona maraka i realizovan dobitak od 1,41 milion KM. Shodno investicionoj politici i ciljevima, ističe Grujić, prodavali su akcije emitenata od kojih ne ostvaruju profit i ne isplaćuju dividendu, a dobijeni novac su uglavnom ulagali u obveznice od kojih ostvaruju prihode od kamata.

- Može se reći da je rast imovine posljedica našeg dugogodišnjeg opredjeljenja da ulažemo u instrumente koji nose siguran i stabilan prinos, operacija na REPO tržištu, prodaje akcija koje su nelikvidne, a u zadnje vrijeme i ulaganja na stranim tržištima - naglasio je Grujić.

Dodao je da PREF i u budućnosti planira da nastavi ulagati na strana tržišta.

- Dugo smo pravili analize i strategije i čekali povoljan trenutak za taj iskorak. Iskoristili smo pad cijena na stranim tržištima, uzrokovan krizom koju je generisala pandemija, i kupili hartije za koje smatramo da su dugoročno odlična investicija. Taj potez je već urodio plodom jer smo dio dividendi u ovoj godini dobili upravo sa stranih tržišta, a očuvali smo vrijednost imovine fonda - rekao je Grujić dodavši da je efekat svega toga za Republiku kao izvoz jer dobijanjem novca iz inostranstva unesen je novac u domaći finansijski sistem.

Govoreći o planovima PREF-a, Grujić kaže da se naslanjaju na investicionu politiku i teže da opravdaju povjerenje osnivača, Fonda PIO i Vlade RS.

- Nastavićemo u pravcu stvaranja još stabilnijeg portfelja kako bismo povećali iznos dobijenih dividendi - kazao je Grujić i dodao da PREF pokušava da učini penzijski sistem stabilnijim na duge staze.

Prihodi

Najviše prihoda u ovoj godini PREF-u su donijele dividende i to oko 4,8 miliona maraka, te kamate - 2,9 miliona KM.

- Od prodaje akcija emitenata “Mira” Prijedor i “Hercegovinaputevi” Trebinje ostvaren je priliv od gotovo tri miliona maraka - pojasnio je Grujić dodavši da je najveći odliv iz fonda dividenda osnivaču. Naime, PREF je u maju isplatio dividendu od 5,17 miliona KM Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS i taj novac služi za podršku sistemu obaveznog penzijskog osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana